Бъркан пълнозърнесто-ръжен хляб
Mešan integralno-ražani hleb
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест Хляб»Бъркан пълнозърнесто-ръжен хляб

Бъркан пълнозърнесто-ръжен хляб

ЛюдмилаЛюдмила
Готвач
2613k5561k2
Бъркан пълнозърнесто-ръжен хляб
Снимка: Людмила
1 / 5
29/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Много е лесно да се направи, а е така вкусно, ухаещо и толкова хубаво да зарадваме себе си или семейството си с лесно бъркано пълнозърнесто-ръжено хлебче"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч. пшеничено тип 1850
  • ръжено брашно - 1 ч.ч. пълнозърнесто
  • сол - 1 ч.л. с връх
  • мая - 7 г
  • захар - щипка
  • хладка вода - 1 ч.ч.
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • микс от семена - за поръсване
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Мярката ми е чаша с вместимост 250 мл.

Много е лесно да се направи, а е така вкусно, ухаещо и толкова хубаво да зарадваме себе си или семейството си с лесно бъркано пълнозърнесто-ръжено хлебче.

Привет! Започваме неделната вечер с едно ухаещо и горещо хлебче!

Бъркано пълнозърнесто - ръжено хлебче

Много е лесно да се направи, а е така вкусно, ухаещо и толкова хубаво да зарадваме себе си или семейството си с него.

Първо, смесих добре двете брашна в дълбока купа, прибавих солта и разбърках още малко. В чашата, с която меря, сложих маята и щипка захар и добавих хладка вода, докато се напълни чашата.

Разбърках и без да чакам повече, изсипах течността към брашното. Прибавих и олиото. Разбърках добре, докато се оформи лепкава топка тесто.

Покрих купата с прозрачно фолио и оставих да втаса за около час.

Премесих с мазни ръце съвсем леко, да не изкарам въздуха, колкото да го събера на хляб, и го поставих в елипсовидна йена глас с капак, удобно съдче, после направих три разреза отгоре и поръсих със семената.

Поставих капака и го сложих в студена фурна, като я включих на 200 градуса. Пекох пълнозърнестия хляб с капака около 30 мин, трябва да се надигне и запече. След това свалих капака и пекох още десетина минути.

Проверете с дървено шишче, трябва да е сухо. Иначе този тип брашно е тежко, като повдигнете съда, може да решите, че е сурово. Затова аз проверявам с шишче.

Това е една доста лесна рецепта за домашен пълнозърнест хляб. А резултатът е много добър!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: