Голям Хляб
Veliki Hleb
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Голям Хляб

Голям Хляб

ЛюдмилаЛюдмила
Готвач
2613k5561k2
Голям Хляб
Снимка: Людмила
1 / 3
02/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Готовия голям хляб аз лично охлаждам върху решетка, но може да се завие с кърпа и коричката му ще е много мека."

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа пресявам брашното. Добавям солта и разбърквам.

В хладка вода размивам маята. Прибавям я към брашното заедно с олиото и оцета, последният се слага за еластичност на тестото. Като се натисне готовият хляб, трябва да се върне в първоначално състояние. Да не губи формата си.

Аз не слагам захар и не чакам маята да шупне. Направо сипвам и бъркам с лъжица.

Бърка се, докато се събере тестото за хляб на топка. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса до удвояване на обема.

След това се премесва леко с лъжичка брашно, оформя се и се слага в съд, намазан с олио и посипан с брашно. Завива се да втаса втори път. Става по бързо, не се чака да удвои обем. А само да се надигне.

Сега е моментът да намажем домашния бял хляб с малко вода и да го поръсим с мъничко брашно, за да стане един хубав хляб.

Печем на 200 °C първите минути, слагаме хляба в студена фурна. След като се надигне хубаво и се запече леко отгоре, намаляме фурната на 180 до готовност.

Готовият голям хляб трябва да е лек и да кънти при почукване отгоре.

Препоръки:

Можете да печете в съд с капак, така се надува повече.

След като изпълни съда, се маха капакът.

Ако не ползвате такъв съд, може да сложите на дъното на фурната плитка съдина с вода. Така коричката няма да е дебела.

Готовия хляб аз лично охлаждам върху решетка, но може да се завие с кърпа и коричката му ще е много мека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: