gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Специална погача за рожден ден

Специална погача за рожден ден

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3054k1k2k2
Специална погача за рожден ден
Снимка: Дони Ники
1 / 5
02/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Ако успеете да направите тази красива празнична питка, не пропускайте да прикачите снимката си да се похвалите"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. +1 белтък
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • топла вода - 200 мл
  • мая - 42 г
  • захар - 1 с.л. за активиране на маята
  • брашно - 5 с.л. за активиране на маята
  • масло - 50 г
  • брашно - 1.300 кг приблизително
  • масло - 100 г за намазване на модулите
  • За намазване
  • яйце - 1 бр. + 1 жълтък
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • семена - микс
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва топлото прясно мляко и водата, добавя се маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят за 20 минути на топло, за да се активира маята.

В друга голяма купа се слагат яйцата, киселото мляко, солта, олиото, оцетът и активирана смес с маята. Брашното, което предварително е пресято, се сипва на порции - до получаване на гладко и нелепнещо тесто. Към така полученото тесто се добавя маслото, меси се до пълното му усвояване.

(За целта месенето трябва да продължи около 15 минути от момента на събиране на тестото на топка.)

Покрива се с фолио или кърпа и се оставя около 1 час, докато се удвои обема си.

Тестото разделих на следните количества:

5 по 350 г, които се разточват на кори, намазват се с масло помежду си и се подреждат една върху друга. Горната не се намазва. С резачка се нарязват на 8 триъгълника, които се оформят на ветрило, подреждат се по външния край на тавата.

4 по 160 г се оформят на топки, намазват се с яйчната смес, и се овалват в подреждат се от вътрешната страна на осемте модула.

2 по 120 г топчета се разточват на кори, намазват се с масло и се нарязват на триъгълници, които от широката част се разрязват на три и се сплита на плитки. Подреждат се между външните модули.

1 по 20 г топче се оформя за център, намазва се с яйчната смес и се овалва в семена.

1 по 30 г топчето се разточва и се режат 4 триъгълника, които се правят на листенца и се подреждат между топките.

Готовата празнична погача се намазва се с яйчната смес.

От момента на започване на оформянето на погачата включвам фурната на 50 г. Веднага след оформянето, я слагам във фурната (не чакам да втасва, това се случва в загрятата фурна) и увеличавам °C на 160 без вентилатор, само на долен реотан.

След 20 минути приблизително, когато стигне ръба на хартията, с която съм облепила тавата, включвам и горния реотан. Пека я около 1 час, проверявам с дървен шиш-до сух шиш, ако се налага, покривам с фолио (щом съм получила търсения загар).

Веднага щом извадя красивата питка, я намазвам с масло и покривам за час с фолио и памучна кърпа.

След това, махам фолиото и покривам само с кърпа специална погача за рожден ден.

Целта е да се получи парников ефект, вместо да се ръси с вода, остава мека коричката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: