Начин на приготвяне
Сипете пшеничения грис при млякото (студено или на стайна температура). Добавете солта и захарта и сложете на котлона, като разбивате постоянно с телена бъркалка, докато сместа хубаво се сгъсти и стане на каша.
Ако грисът много бързо поеме течността, наливайте по още малко мляко, за да му позволите да се свари и набъбне.
Дръпнете от огъня, оставете да изстине за 5 минути и сложете яйцето, жълтъка и маслото. Отново разбийте с енергични движения. Ако грисът е станал твърд, аз пускам в кухненски робот за няколко секунди и сместа става съвършено гладка.
Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за около час-два.
Оформете като американски палачинки на ръка с обилно намазнени ръце и ги слагайте в загрят и намазнен тиган, да се пекат. Тъй като аз понякога правя тестото от грис по-рядко (добавям повече мляко или яйце), тогава го гребвам с намазнена лъжица, за да го сложа в тигана, и оформям с помощта на обратната страна на лъжицата. Малко е пипкаво, но съм свикнала и не ми прави впечатление.
Печете палачинките от грис до златист загар от двете страни. Важно е да слагате периодично по малко олио в незалепващия тиган, както и да не ги правите много големи или много тънки, в противен случаи ще изпитате трудности при обръщането и ще се начупват.
Огънят не трябва да е много силен.
Сервирайте със любимото си домашно сладко или мед плачинките с грис.
Добър апетит!