Къпан хляб
Kupani hleb

Къпан хляб

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
6887k4k5k6
Къпан хляб
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
05/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Получи се чудесен къпан хляб с хрупкава коричка и изключително мека вътрешност. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 3 ч.ч.
  • пшенично брашно - 1 ч.ч. + 3 с.л. тип 500
  • мая - 1/2 кубче (21 г)
  • мед - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затоплена вода, като прибавите и меда.

Оставете сместа да престои няколко минути, за да може маята да се активира.

През това време сложете пълнозърнестото брашно в купа.

Прибавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.

Прибавете към брашното сместа с маята, леко затоплено прясното мляко, 1 яйце и олиото.

Разбъркайте с лъжица. Получава се гъсто лепкаво тесто.

Започнете да добавяте от бялото брашно, първоначално бъркайки, а след това доомесете тестото с ръце.

При необходимост добавете още съвсем малко брашно.

Готовото тесто оформете на топка и поставете в тензух.

Загрейте достатъчно вода в дълбока тенджера до телесна температура и поставете вътре тестото заедно с тензуха.

Първоначално тестото ще потъне на дъното, но постепенно ще изплува на повърхността. Това е знак, че тестото е втасало.

След това поръсете 2 супени лъжици бяло брашно на работния плот, прехвърлете върху него тестото и премесете за кратко, за да спре да лепне.

Набрашнете малка форма за печене (20 - 22 см) и поставете тестото в нея. Може да ползвате и йенска тенджера с подходящ размер.

Покрийте съда с кърпа и оставете пълнозърнестия хляб да втаса за 20 минути.

След това поръсете малко брашно с помощта на фина цедка и направете няколко разреза с остър нож или бръснарско ножче и сложете хляба да се пече в студена фурна, която включете да загрява на 200 °C.

След 20 минути намалете температурата на 180 °C и печете още 25 минути.

Получи се чудесен къпан хляб с хрупкава коричка и изключително мека вътрешност.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: