Коледни меденки с течен шоколад и орехи
Božićni medenjaci sa tečnom čokoladom i orasima
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Меденки»Коледни меденки с течен шоколад и орехи

Коледни меденки с течен шоколад и орехи

Коледни меденки с течен шоколад и орехи
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 3
23/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
34
"Вкъщи ухае на Коледа! Да ви е сладко с тези вкусни меденки с шоколад!"

Необходими Продукти

  • брашно - 750 г
  • мед - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч
  • сода бикарбонат - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • джиджифил - 1 ч.л.
  • портокалова кора - на 1 портокал без бялата част
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 2 бр
  • орехи - 100 г смлени
  • течен шоколад - 350 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поканете Коледа у дома с коледни меденки с течен шоколад и орехи.

В купа се чукват яйцата и към тях се добавя захарта. Разбърква се с телена бъркалка. След това се добавят меда и олиото и отново се бърка. Содата се гаси в оцета в купичка и се добавя към сместа.

Добавят се портокаловата кора и джинджифила и отново се разбърква. Постепенно започва да се добавя брашното, като се бърка с шпатула.

Когато тестото стане прекалено гъсто, се меси с ръце. Трябва да се получи меко и гладко тесто, което не лепне по ръцете. Тавата на фурната се застила с хартия за печене и леко се намазва с олио.

Фурната се загрява на 180 градуса. С намазани с олио ръце се къса от тестото и се оформят топчета, които се подреждат в тавата на разстояние едно от друго, защото се надуват.

Пекат се меденките около 10-12 минути. След като всички меденки са готови се оставят напълно да изстинат. Взимат се две по две, едната се маже с шоколад с помощта на малка лъжичка, след което се слепва с другата.

Овалват се в смлени орехи и се подреждат в поднос. Така се процедира и с останалите коледни сладки. Вкъщи ухае на Коледа! Да ви е сладко с тези вкусни меденки с шоколад!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: