Ябълков пай

GalinaGalina
Новак
7
26
54
12/05/2020
"Парче ябълков пай е всичко, от което имате нужда, за да си върнете доброто настроение "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 183
  • Преглеждания за месеца180
  • Преглеждания за седмицата51
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 300 г
  • яйца - 1 бр. + 1 жълтък за намазване
  • захар - 100 г, може и кафява
  • краве масло - 200 г студено
  • сол - 0.5 ч.л.
  • вода - 2 с.л. леденостудена
  • За пълнежа
  • ябълки - 8 бр. зрели
  • захар - 100 г
  • стафиди - 60 г
  • канела - 4 ч.л.
  • нишесте - 2 с.л.
  • галета - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред накиснете във вода стафидите поне за 15 минути.

Първа стъпка от рецептата за нашия класически ябълков пай е да направим масленото тесто за пай.

Направете кладенче в брашното и добавете вътре яйцето, захарта, солта и маслото, което сте нарязали на малки кубчета предварително, както и водата. Чрез размачкване с пръсти постепенно замесете гладко тесто.

Готовото тесто за пай увийте в прозрачно фолио и го сложете да си почива в хладилника за 30 минути.

Почистените от семки ябълки може да обелите или да ползвате с кората - изборът е ваш. Нарежете ги на тънки резени или на кубчета. В голяма купа разбъркайте заедно с ябълките захарта, канелата, нишестето, отцедените стафиди.

Масленото тесто извадете от хладилника и първо отделете до 1/3 от него /или по-малко/ за направата на решетката отгоре.

Набрашнете леко работния плот и разточете останалото тесто до дебелина 2 мм.

Намаслете форма с отлепящи се страни /22 см/ с масло, може да използвате и спрей с олио. Помагате си с точилката и прехвърлете блата в тавата, като го оформите внимателно по дъното и стените. Ако има излишно тесто, го отстранете в нож.

На дъното поръсете галетата, сипете ябълковия пълнеж и добре го притиснете.

Отгоре направете стандартна решетка на ябълковия пай, като разточите тестото на набрашнен плот и изрежете ленти, всяка от които е около 1.5 см. дебела. Най-лесно това упражнение става с нож за пица.

Намажете завършения ябълков пай с разбит жълтък с малко мляко или сметана.

Пъхнете класическия ябълков пай в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около 1 час, оставете да се поохлади, поръсете по желание с малко пудра захар и поднесете.

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар