Начин на приготвяне
Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси.
В средата се прави кладенче.
В средата се изсипва топлата вода, сухата мая, яйцата /1 бр. яйце и 1 белтък/, козето кисело мляко - 4 с.л., олиото, захарта и солта. Сухата мая не се разтваря отделно преди да се прибави към брашното.
Замесва се меко тесто, което се намазва с олио и се слага в купа, покрито с фолио за свежо съхранение, за да втаса докато удвои обема си.
След като втаса, тестото се разделя на 4 топки.
Първата топка се разточва на кора с дебелина 1 см.
Слага се в намазана с олио тава с незалепващо покритие или стъклена тава.
Отгоре се намазва с олио.
Други две топки се разточват и намазват по същия начин, като се слагат една върху друга в тавата.
Последната топка се разточва и слага в тавата, като не се намазва с олио.
Погачата се разрязва с нож на осем триъгълника.
В края на всеки от осемте триъгълника се разрязват малки правоъгълни триъгълника, като правият ъгъл е разположен към центъра на погачата.
Върховете на правия ъгъл се обръщат навън един върху друг на всяка кора.
В центъра на погачата върховете на разрязаните осем части също обръщат навън един върху друг.
Погачата се намазва с разбит жълтък с кисело мляко.
Пече се в 50 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Коледната лимецова погача с олио е готова.