gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за Спагети»Оригинален сос Болонезе

Оригинален сос Болонезе

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6301k2k
Оригинален сос Болонезе1 / 2
20/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Оригинална рецепта за сос Болонезе - захващайте се"

Необходими Продукти

  • кайма - 250 г, телешка + 250 г свинска
  • чесън - 3 скилидки
  • колбас - 100 г
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава, кромид
  • целина - 1 стрък
  • прясно мляко - 300 мл
  • зехтин - 5 с.л.
  • червено вино - 300 мл
  • домати - 800 г, белени
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • босилек - 1 щипка, пресен
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • пармезан - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зехтинът и маслото се загряват, запържва се чесънът и колбасът.

След няколко мин. се добавя лукът, морковът и целината. След като омекнат се добавят и двата вида кайма, бърка се докато станат на трохи.

Долива се прясното мляко и се готви 10 мин. Добавя се размитото във вода доматено пюре и нарязаните на ситно домати. Долива се 800 мл гореща вода, овкусява се със сол и черен пипер.

Поръсва се с босилек. Сосът се готви около час и половина, като в последните минути се добавя настърганият Пармезан.

Оригиналният сос Болонезе е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
40
32
20
11
Дай твоята оценка: