Калпазанска спаначена баница
Plăcinta năstrușnică cu spanacKalpazanska pita sa spanaćem
gotvach.bg»Рецепти»Баница»Солен Кекс»Калпазанска спаначена баница

Калпазанска спаначена баница

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
6663k1k4k10
Калпазанска спаначена баница
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
25/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Калпазанска спаначена баница - защото всички калпазани вкъщи я карат да изчезне за минути"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленият лук се наситнява. Спанакът се измива и нарязва.

В малко сгорещено олио се запържва зеленият лук, докато омекне - 1-2 минути. Добавя се половината спанак и се запържва, докато омекне.

Повтаря се и след добавянето на втората половина. Поръсва се с малко сол и черен пипер на вкус. След това се отстранява и се оставя да изстине.

В голяма купа се разбъркват брашното, бакпулверът и солта. Прибавят се млякото, яйцата, разтопеното масло и се смесва всичко.

Изстиналият спанак се изцежда добре. Прибавя се към сместа. Добавя се и копърът, след което и настърганият кашкавал и натрошеното сирене. Всичко се разбърква, за да се смеси добре.

В намазнена тавичка се разпределя сместа равномерно.

Отгоре соленият кекс се поръсва пармезанът. Пече се баницата със спанак се около 40 минути на 170 °C или до суха клечка и златист загар.

Преди разрязване на калпазанска спаначена баница се изчаква около 15 минути да поизстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: