Гъска с ябълки и сини сливи

16/07/2009
Юрген
отЮргенНовак
"Изключителен деликатес, който да приготвите по специален повод, а защо не и за Коледа?"
Приготвяне10 мин.
Готвене210 мин.
Общо220 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо3 829
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.4 от 5

Необходими Съставки

  • гъска - 1 бр - 4 - 5 кг.
  • лимони - 1/2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • ябълки - 2 ч.ч. обелени, почистени и едро нарязани
  • сини сливи - 2 ч.ч. сушени накиснати във вода, почистени и едро нарязани)
  • лук - 1 голяма глава обелена и разрязана на 4.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 160С.

Измийте гъската под течаща студена вода. Подсушете я с хартия и я натрийте отвътре и отвън с лимона. Леко намажете вътрешността със сол и черен пипер и натъпчете кухината с ябълките, сливите и лука. Затворете гъската, като я забодете с шишчета или като я зашиете с бял конец. Прикрепете вратната кожа към гърба с шиш и така прикрепете гъската, че да запази формата си по време на печенето.

Печете гъската в плитка тава около 3 ч. - 3 ч. 30 мин. (по 40-50 мин. на килограм). Ако мазнината й започне да се събира в тавата я отстранете. Не е необходимо да поливате гъската с нея. За да проверите дали е опечена, прободете бутчето с върха на остър нож. Ако сокът, който излезе отвътре е все още някак розов, печете още 5-10 мин. или докато сокът стане бистър или бледо жълт.

Сложете гъската в голяма чиния или поднос и отстранете шишчетата и връвта. Извадете плънката и я изхвърлете. Плодовете и лука ще са придали вкусовете си на месото, но ще са твърде мазни, за да ги сервирате.


подобни рецепти тук

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар