Начин на приготвяне
За тестото: смесете брашното, маслото, водата, солта, захарта и бакпулвера. Омесете до получаване на гладко маслено тесто.
Оформете го на топка и разточете между два листа хартия за печене. Трябва да стане тънка кора с диаметър 30 см.
Отлепете горният пласт хартия, прехвърлете във форма за тарт със стандартни размери 28 см диаметър. Обърнете откъм тестото и отлепете и другия пласт хартия много внимателно, за да не скъсате тънката кора. Притиснете с ръце по дъното и стените на формата.
Надупчете блата с вилица и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 5 минути. Ако видите, че се издува, отворете фурната и пак дупнете блата на 2-3 места, без да правите реално дупки които да го пробиват напълно.
През тези 5 минути измийте, подсушете аспержите и отчупете долните твърди краища. Ако не са много дебели, не е нужно да ги белите.
Сложете ги върху блата във фурната и печете точно 8 минути.
През това време забъркайте сместа за плънката.
Чукнете яйцата в купата на блендер и добавете сметаната, горгонзолата, кашкавала на парченца и замразения спанак - леко отпуснат на стайна температура (не е нужно да го размразявате напълно).
ук може да си добавите и други сирена, каквото имате останали в хладилника. Аз сложих и малко Рокфор, освен горгонзолата.
Разбийте на високи обороти докато получите гладка смес. Сипете я върху блата, подредете отгоре аспержите нарязани по ваш вкус и пъхнете отново във фурната.
Печете соления тарт докато плънката стегне и хване лек загар.
Сервирайте пролетния солен тарт със спанак и аспержи топъл или изстинал (на стайна температура). Много свеж и вкусен!