Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Оризови топчета Аранчини от Сицилия

Оризови топчета Аранчини от Сицилия

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
711k127448
07/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Поднасяме оризови топчета Аранчини от Сицилия с доматения сос и се радваме на живота и неговите вкусотии"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • лук - 1 Глава
  • чесън - 4 Скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • зехтин - 2 с.л.
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • говежда кайма - 300 г
  • зеленчуков бульон - 100 мл
  • доматен сок - 200 мл
  • замразен грах - 200 г
  • сол
  • черен пипер
  • За ризотото
  • сръбски лук - 1 глава
  • зеленчуков бульон - 700 мл
  • зехтин - 2 с.л.
  • ризото ориз - 500 г
  • бяло вино - 150 мл
  • пармезан - 70 г
  • краве масло - 50 г
  • За панировката
  • яйца - 3 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • галета - 300 г
  • брашно - 140 г
  • За соса
  • домати - 1 бр.
  • 100 гр. целина
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - пресен
  • доматен сок - 100 мл
  • доматено пюре - 30 г
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържваме моркова, лука и чесъна в тенджерка с малко зехтин. След това добавяме каймата и пържим за няколко минутки.

Карамелизираме с доматеното пюре. Задущаваме със зеленчуковия бульон и готвим , докато не изври. Овкусяваме със сол и черен пипер.

Загряваме си другите 700 мл зеленчуков бульон. В мазнина запържваме нарязания на много ситно сръбски лук. Към него добавяме ризото ориза. Заливаме със бяло вино и задушаваме, докато не се изпари алкохолът.

На етапи добавяме бульона. Овкусяваме със сол на вкус. Когато оризът е почти готов, добавяме студено краве масло и пармезан. Бъркаме до разтапянето им.

Прехвърляме свареното ризото в тавичка, за да се охлади по-бързо.

Към готовата кайма добавяме замразен грах. В тиган запържваме целината, нарязана на кубчета, с лука и чесъна. Карамелизираме отново с доматено пюре.

След това заливаме с доматения сок и готвим за 15 минути. Нарязваме домата на кубчета и го добавяме към соса. Овкусяваме със сол, черен пипер и пресен магданоз.

Взимаме от изстиналия ориз и го разтиламе по ръката си. По средата слагаме от каймата и затваряме. Правим топчета Аранчини, които панираме в брашно, яйца и галета.

Пържим топките в маслена баня до златист цвят.

Поднасяме оризови топчета Аранчини от Сицилия с доматения сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: