Начин на приготвяне
Приготвяне на блат:
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Започваме с белтъците. Разбиваме на ниска степен с миксер - до разпенване, и слагаме солта. Увеличаваме скоростта на миксера и започваме да добавяме 100 г от общата захар на части. Бием белтъците до получаване на твърда смес, в която захарта не се усеща (около 10 минути отнема).
Преминаваме към жълтъците. Добавяме останалата част от захарта и разбиваме до удвояване на жълтъците (около 6-7 минути). Добавяме млякото и олиото и разбъркваме добре. В друга купа пресяваме брашното, какаото и бакпулвера. Започваме да обединяваме смесите, както следва - 1/3 от белтъчната смес добавяме в яйчената, разбъркваме внимателно, като внимаваме да не изкараме въздуха от белтъците.
След смесване добавяме 1/3 от брашното с какаото и бакпулвера и разбъркваме отново. Повтаряме, докато не обединим всичко, в еднородна смес. Прехвърляме в 20 см. Тавичка, застлана с хартия за печене.
Печем тортения блат в предварително загрята фурна на 180°C без вентилатор за 35 минутки. След готовност оставяме на стайна температура да изстине, след което завиваме във фолио и прибираме в хладилник за 3 часа.
Приготвяне на крема:
Загряваме 200 мл от общата сметана и в нея разтапяме шоколада. Оставяме за кратко да се охлади. В купа изсипваме останалата част от сметаната, добавяме маскарпонето и пудрата захар, и започваме да разбиваме до обединяване на продуктите. Изсипваме разтопения бял шоколад и разбиваме до получаване на твърд крем с маскарпоне.
Сглобяване на тортата:
Разрязваме блата на три части. Не напояваме блатовете, понеже са меки, но ако обичате по-сочни торти, може да напоите със захарен сироп. За по-лесно оформяне и украса използвайте въртящ поднос, ако разполагате с такъв). Поставяме един блат върху подноса и разпределяме равномерно част от крема. След това поставяме втори блат и отново крем.
Поставяме третият блат и измазваме сметановата торта, като си оставяме малка част от крема за украса отгоре. След измазване на цялата торта украсяваме стената на тортата с назъбена шпатула за торти, ако не разполагате с такава, може да използвате назъбен нож за хляб, ще има същият ефект.
Украсяваме отгоре, като аз съм използвала за крема накрайник за пош, отворена звезда. Нарязваме ягодите на две и ги добавяме върху празничната торта, добавяме парченца шоколад и бонбони и нашата празнична торта с бял шоколад и маскарпоне е готова.