Печен заек
Roasted RabbitPečeni zec

Печен заек

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3234k
Печен заек1 / 2
25/05/2009
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6-8
"Майсторлъкът при приготвянето на заек е да уцелите маринатата. А с тази рецепта просто няма как да сгрешите!"

Необходими Продукти

  • заешко месо - 1 заек около 1.5 кг
  • оцет - 500 мл
  • вода - 500 мл
  • майорана - 1 с.л. бял риган
  • мащерка - 1 с.л.
  • дафинов лист - 3 - 4 бр.
  • сол
  • чушки - 2 бр.
  • доматен сок - 1.2 - 1.5 л, не гъст
  • чесън - 20 - на скилидки
  • олио - 3 - 4 сл.
  • мед - 1 ч.л.
  • яйца - 4 бр. сварени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се нарязва на порционни парчета.

Смесват се всички съставки за маринатата (оцета, водата, майораната, мащерката, дафиновите листа и солта) и поставяте парчетата заек вътре.

Съдът се завива с фолио, прибира се на студено и се оставя да престои 24 ч.

Изваждат се парчетата месо и се измиват добре на течаща вода.

С остър нож се правят дупчици, в които се вмъкват скилидките чесън /шпиковат се (на парче месо - по 2 бр.)

Нареждат се в тавата за печене и се заливат с доматения сок, меда, нарязаните чушки и мазнината. Затваря се тавата с фолио и поставя да се пече - първо на 200 °C, докато заври, след което се намалява на 150 °C и се пече около 2.5 ч.

Развива се фолиото - трябва да е останал съвсем тънък слой сос.

Сервират се парчетата заек с по 2-3 лъж. от соса и нарязаните сварени яйца.

Вкусно е както топло, така и студено сервирано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
59
46
31
24
10
Дай твоята оценка: