Турска супа от червена леща
Turska čorba od crvenog sočiva
Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем Супи»Супа от Леща»Турска супа от червена леща

Турска супа от червена леща

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6594k2k1k9
Турска супа от червена леща
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
04/06/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Турска супа от червена леща може да се поднесе със златисти крутони."

Необходими Продукти

  • червена леща - 540 г
  • олио - 50 мл.
  • моркови - 3 бр.
  • лук - 3 бр.
  • чесън - 1 глава
  • домати - 3 бр.
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • гореща вода - 2 л.
  • микс пипер - 1/4 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • магданоз - 1 връзка
  • За заливка
  • олио - 7 с.л.
  • алепски пипер - 2 ч.л. /Pul biber/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази турска супа морковите си измиват, обелват и настъргват.

Лукът се почиства, измива и нарязва си ситно.

Морковите и лукът се слагат в уок тиган.

Прибавя се олиото и се задушават на средна степен за 10 мин.

Чесънът се почиства и нарязва на ситно, след което се прибавя към зеленчуците в тигана.

Разбърква се и се запържва за 3 мин.

Доматите се измиват и настъргват на ренде, след което се прибавят към зеленчуците.

Прибавя се захарта, разбърква се много добре и се запържва за 5 мин.

Прибавя се червена леща, горещата вода, солта и пипера микс.

Вари се 15 мин., след което се сваля от котлона.

Пасира се до получаване на хомогенна смес на кремсупата от леща.

Олиото 7 с.л. се загрява много добре, след което се сваря от котлона.

Прибавя се Алепския пипер и се разбърква много добре.

Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Супата от червена леща се сервира с пипереното масло и поръсена с магданоз.

Турска супа от червена леща може да се поднесе със златисти крутони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: