Начин на приготвяне
Започваме с почистването на тиквата от семките. Ако обичате тиквени семки, не ги хвърляйте, може да ги изпечете.
Обелваме цялата тиква и я нарязваме на средно големи парчета. Сладкия картоф също нарязваме на големи парчета и добавяме в голяма тава към вече нарязаната тиква.
Добавяме и лука, пак на големи парчета. Изрязваме малка част от основата на чесъна и го добавяме към останалите зеленчуци.
Поръсваме със сол на вкус, червен пипер и къри. Добавяме олио или зехтин и разбъркваме добре, за да се овкусят хубаво всички зеленчуци.
Слагаме тавата в предварително загрята фурна, за около час на 180 градуса, докато зеленчуците омекнат.
Докато са във фурната, приготвяме 2 л. зеленчуков бульон. Когато зеленчуците са готови, ги добавяме към бульона, като чесъна го изстискваме от обелката му.
Пасираме, докато супата от тиква се сгъсти и придобие хомогенност. Вече напълно готова, сервираме, като може да добавим лъжичка веган сметана, ако искаме да е веган супата. А може да се сложи и животинска сметана.
Тиквената крем супа със сладък картоф е просто фантастична.