Начин на приготвяне
Започваме с подготовката на зеленчуците за яхнията. Обелваме, измиваме и нарязваме на средно големи кубчета картофите.
Морковите ги нарязваме на половинки. В дълбока тенджера загряваме олио или зехтин. Докато мазнината загрява, нарязваме на ситно лука.
Когато мазнината загрее, изсипваме лука и разбъркваме. Оставяме го да се задуши за около 2 мин. След това добавяме морковите и оставяме за още 2 мин, докато омекнат.
След това е ред на доматеното пюре, както и на 1 ч.ч. и половина вода. Разбъркваме добре и оставяме да заври. След това добавяме картофите в яхнията.
Слагаме 1 с.л. червен пипер, сол на вкус и 1 с.л. захар, за да намаилм киселинноста на доматите.
Добавяме дафинов лист и оставяме постната яхния да ври, докато картофите омекнат, а водата изври.
След около 25-30 мин. яхнията е почти готова и можем да добавим граха. Оставяме да се готви на слаб огън за около 10 мин., след което сваляме от котлона.
Картофена яхния със зеленчуци сервираме с хляб без месене.