Начин на приготвяне
Първо, измийте и подсушете патицата. Натрийте я със сол и черен пипер отвътре и отвън, оставете настрани.
Започнете с приготвянето на плънката за сармите. Сварете вътрешностите на патицата, охладете и нарежете на ситно. Запържете лука и моркова прибавете сварените вътрешности, каймата и долейте с вода. След като остане на мазнина прибавете ориза и отново долейте водичка.
След 10 минути плънката е готова, Свалете от котлона и овкусете със сол на вкус, черен и червен пипер, чубрица, прибавете и накиснатите и нарязани на ситно стафиди и боровинки.
Започнете свиване на сармичките от киселото зеле, като прецените тяхната големина, за препоръчване да са по-малки.
Напълнете вътрешноста на патицата със сармички, а останалите ще разпределите около нея в глинен съд,
Полейте с олио и долейте зелев сок, покрийте пълнената патица със зелеви листа за по-голяма крехкост на месото.
Изпечете пълнената патица със зелеви сарми във фурна за около 2 часа, като в края отстранете листата от патицата, за да получи загар.