Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Капама»Бърза и лесна капама по стара българска рецепта

Бърза и лесна капама по стара българска рецепта

Бърза и лесна капама по стара българска рецепта
Снимка: Стоянка Русенова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
330 мин.
Порции
8
"Само 5 часа печене ви делят от идеалната празнична капама"

Необходими Продукти

  • кисела зелка - 1 бр.
  • свинско месо - 500 г
  • телешко месо - 500 г
  • пилешки бутчета - 2 бр.
  • наденица - 1 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • сланина
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • дафинов лист - 6 листа
  • червен пипер - 2 с.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да започнем да режем киселото зеле на ситно, си оставяме няколко листа за отгоре.

Измиваме си ориза и го отцеждаме от водата.

Нарязваме си свинското и телешкото месо на едри парчета, а пилешките бутчета - на две.

Осоляваме месото и го поръсете с малко черен пипер, а сланината - на тънки ивици.

Приготвяме си голям глинен гювеч и на дъното поставяме 2-3 ивици сланина.

След това поставяме половината от целите зелеви листа.

Започваме да нареждаме ситно нарязано кисело зеле и половината от ориза.

Поръсваме с половината от подправките, след което няколко ивици сланина, половината месо свинско и телешко и половината наденица.

Нареждаме отгоре отново всички останали съставки на пластове, накрая поставяме и пилешките бутчета в празничната капама.

Завиваме всичко с останалите цели листа кисело зеле и поливаме с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.

Затваряме капака на селската капама, включваме фурната на висока степен, докато заври.

След като заври, намаляваме фурната до 160 °C и оставяме да се пече около 5 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
До първия коментар: Доколкото виждам авторът на рецептата никъде не е писал, че това е класическа рецепта, независимо дали банска или разложка.А и доколкото знам, рецептата за капама не е търговска марка.Тъй че малко по-кротко.Всеки решава как да си я направи, важното е да му е вкусно.Точно както навремето нашите баби са го правили.
24.12.2023 12:07
4
1
Анонимен
Анонимен
До анонимника от Разлога...банско ли е банското чудо или е разложко?,? Айде, нема нужда. Съгласен съм, че в Разлог ГОТВЕХА най-вкусно. Тънкия момент е ХА, демек минало време. Колкото до коя е истинската капама, това е все едно да спорим каква е кухнята в България. Ами...Балканска. Една и съща манджа, в хиляди варианти.
24.12.2023 10:50
5
3
Анонимен
Анонимен
И тази ще е хубава за ядете. Защо приемате само една рецепта? Всеки може да прояви творчество, щом става добре. Не може един да ръководи различните вкусове и желания. Весели празници!
23.12.2023 18:49
3
1
Анонимен
Анонимен
Това Не е истинската класическа капама.Истинска капама се прави само в селищата от разложката котловина.Не се слага в капамата наденица,нито червен пипер.За справка намерете рецептата на известната писателка Бойка Асиова от Разлог.,за истинска разложка капама.Това е истинската рецепта.Другото са измишльотини, и лаически мпровизации.
22.12.2023 21:46
11
9