Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Телешки кюфтенца във винен сос

Телешки кюфтенца във винен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Телешки кюфтенца във винен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Телешки кюфтенца във винен сос - уникално вкусни с дъх на Средиземноморие"

Необходими Продукти

  • За Кюфтенцата
  • телешка кайма - 600 г
  • лук - 150 г
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 2 стръка
  • свинска мас - 20 г
  • зехтин - 30 мл
  • яйца - 2 бр.
  • галета - 60 г
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • брашно - за овалване
  • Винен Сос
  • лук - 220 г
  • зелени чушки - 1 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • моркови - 1 бр, голям
  • червено вино - 200 мл
  • домати - 150 г пасирани или на кубчета
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - около 400 мл
  • магданоз - за поръсване на ястието
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте на ситно лука, чесъна и магданоза за кюфтенцата. Задушете ги в тиган със зехтин до омекване, без да препържвате.

Сложете при каймата, като леко отцедите от мазнината.

Чукнете яйцата, добавете и останалите продукти (галета, свинска мас, сол и пипер) и омесете добре.

Оставете каймата така да престои, докато приготвяте винения сос.

За него, нарежете зеленчуците на средни по големина парченца. Впоследствие ще се пасира, така че няма значение.

Загрейте зехтина в касерола и сложете да се запържват лука, чушката, моркова и чесъна. Бъркайте периодично.

След около 10 минути сипете доматите, солта и захарта. Гответе още 8-10 минути.

През това време се възползвайте, за да оформите кюфтенцата (малко по- големи от орех). Оваляйте ги в брашно и подредете в тавичката на фурнaта, покрита с хартия за печене.

Пъхнете във фурната, загрята на 180 °C. Печете 10 минути или до лек загар, после обърнете за още около 10 минути или до златист загар.

Следете си и винения сос паралелно с това. След като са се запържили и доматите, сипете виното и бъркайте на силен огън около 2 минути.

Налейте водата и гответе 15 минути на затворен капак. Проверете как е на сол и си прибавете, ако е необходимо.

Пасирайте до гладък сос, като може да разредите с още водичка при нужда.

Готовите телешки кюфтенца извадете от фурната, без да я гасите. Прехвърлете ги във подходяща по-дълбока тава и залейте със соса.

Пъхнете отново във фурната за 6-8 минути.

Сервирайте телешки кюфтенца във винен сос поръсени с пресен накълцан магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: