Начин на приготвяне
Накълцайте на ситно лука, чесъна и магданоза за кюфтенцата. Задушете ги в тиган със зехтин до омекване, без да препържвате.
Сложете при каймата, като леко отцедите от мазнината.
Чукнете яйцата, добавете и останалите продукти (галета, свинска мас, сол и пипер) и омесете добре.
Оставете каймата така да престои, докато приготвяте винения сос.
За него, нарежете зеленчуците на средни по големина парченца. Впоследствие ще се пасира, така че няма значение.
Загрейте зехтина в касерола и сложете да се запържват лука, чушката, моркова и чесъна. Бъркайте периодично.
След около 10 минути сипете доматите, солта и захарта. Гответе още 8-10 минути.
През това време се възползвайте, за да оформите кюфтенцата (малко по- големи от орех). Оваляйте ги в брашно и подредете в тавичката на фурнaта, покрита с хартия за печене.
Пъхнете във фурната, загрята на 180 °C. Печете 10 минути или до лек загар, после обърнете за още около 10 минути или до златист загар.
Следете си и винения сос паралелно с това. След като са се запържили и доматите, сипете виното и бъркайте на силен огън около 2 минути.
Налейте водата и гответе 15 минути на затворен капак. Проверете как е на сол и си прибавете, ако е необходимо.
Пасирайте до гладък сос, като може да разредите с още водичка при нужда.
Готовите телешки кюфтенца извадете от фурната, без да я гасите. Прехвърлете ги във подходяща по-дълбока тава и залейте със соса.
Пъхнете отново във фурната за 6-8 минути.
Сервирайте телешки кюфтенца във винен сос поръсени с пресен накълцан магданоз.
Добър апетит!