Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Гъста индийска супа от червена леща

Гъста индийска супа от червена леща

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гъста индийска супа от червена леща
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Гъста индийска супа от червена леща, която да сервирате с плосък хляб и да се насладите на автентична индийска атмосфера у дома."

Необходими Продукти

  • червена леща - 250 г
  • домати - 300 г от консерва
  • кокосово мляко - 1 консерва, 400 г
  • лук - 1 голяма глава
  • моркови - 2 бр. по - големи или средни
  • джинджифил - 10 г
  • чесън - 4 скилидки
  • синап - 1 ч.л. на зърна
  • кимион - 2 ч.л. семена
  • люти чушки - 1/2 сушена
  • куркума - 2 ч.л., на прах
  • карамфил - 2 гвоздейчета
  • кардамон - 4 - 5 шушулки (зрънцата)
  • черен пипер - 2 щ.
  • лимони - 1 бр. Малък (сока)
  • зехтин - 40 ми
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъста индийска супа от червена леща, която да сервирате с плосък хляб и да се насладите на автентична индийска атмосфера у дома.

Настържете почистените моркови в купа.

Счукайте в хаванче зрънцата от кардамон, синап, карамфил и кимион.

Настържете джинджифила и чесъна, а лука накълцайте на много ситни парченца.

Загрейте зехтина в касерола или тенджера и запържете лука и морковите с щипка сол, а след това сложете и счуканите от хаванчето подправки + джинджифила и чесъна.

Гответе около 3 минути, след което добавете куркумата и натрошеното сухо люто чушле.

Продължете да бъркате още три минути и сипете около 400 мл. вода, кокосовото мляко и смлените или нарязани домати от консерва.

Разбъркайте и когато супата заври, сложете лещата, още сол и изцедения сок от един малък лимон.

Гответе 15-20 минути под капак или докато лещата се свари идеално и се получи гъста и ароматна лещена супа. Ако искате може да я разредите с още малко течност, не е проблем.

Накрая подправете с черен пипер, струйка зехтин и накълцани свежи листа от кориандър (по желание).

Сервирате индийската супа топла в компания с плосък индийски хляб.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Аз пък ще правя хляб от червена леща. Да видим какво ще стане. Супата ти изглежда божествено. Направо ми иде да си гребна с лъжицата!
24.03.2024 18:04
1
1
Покажи всички подкоментари