Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Манджи»Пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон

Пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k18k12
Пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
19/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло, като може да го гарнирате с поширани яйца"

Необходими Продукти

  • аспержи - 500 г бели (пресни)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • лук - 80 г бял, не лютив
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • хамон серано - 60 - 80 г
  • зехтин - 40 мл
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • магданоз - 3 с.л. накълцани листенца
  • черен пипер - 1 щипка, прясно смлян
  • вода - около 800 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете аспержите с белачка за зеленчуци, без да пипате връхчето. Нарежете ги на парчета по 3-4 см, като заделите отделно връхчетата.

Загрейте водата със солта и захарта. Сложете да се варят първо тези парчета от стъблата и когато са почти омекнали (10 минути), сложете и връхчетата, тъй като на тях им трябва по-малко време.

Гответе още 5-10 минути. Опитвайте с вилица дали са омекнали, тъй като времето за варене зависи от дебелината на аспержите и не може да се определи с точност.

Вземете касеролка и в нея загрейте зехтина. Сложете да се запържват и омекнат лукът и чесънът, накълцани на дребно. Добавете нарязания на ситно хамон, наситения магданоз и бъркайте около 5 мин на умерен огън.

Сипете брашното и не спирайте да бъркате още около 2 минутки.

След това налейте 300 мл от бульона от варенето на аспержите. Опитайте на вкус и ако е нужно, добавете сол (хамонът е солен, така че аз не слагам допълнително сол). Доовкусете със прясно смлян черен пипер. Варете до леко сгъстяване около 3-4 минути.

Сложете аспержите в соса и оставете за още две-три минутки на котлона.

Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло, като може да го гарнирате с поширани яйца. За една по-елегантна визия препоръчвам да комбинирате с варени или поширани пъдпъдъчи яйца, но може и с нормални кокоши.

Често приготвям това лесно и вкусно ястие в различни вариации, в случая е само като вид яхнийка без допълнителни добавки. Сервирах с хубав домашен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: