Ябълков оцет

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k2k3312k
Ябълков оцет1 / 2
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Общо
120 мин.
"Не си давайте парите за химии, а си пригответе ябълков оцет вкъщи!"

Необходими Продукти

  • ябълки - 4 кг
  • мая - 50 г бирена
  • ръжен хляб - 200 г сух
  • вода - 5 л
  • захар - 500 г
  • мед - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете ябълките, след което прибавете към тях водата, захарта, бирената мая и хляба. Разбъркайте сместа и я оставете в отворен съд на тъмно място.

Сместа трябва да престои така 10 дни при температура 20 градуса, като всеки ден се разбърква по два пъти с дървена лъжица.

След като минат 10 дни прецедете кашицата през марля и към течността прибавете меда.

Оставете течността в покрит с марля съд, отново при температура 20 градуса, докато продължава ферментацията и оцетът се избистри.

Прецедете го отново и вече го налейте в бутилки. Съхранявайте домашният оцет на студено място.

Ябълковият оцет ще бъде годен след 2 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2
50
40
31
20
11
Дай твоята оценка: