Начин на приготвяне
Картофите се измиват и нарязват на кубчета, след което се варят до полуготово състояние.
В отделен съд се запържва в 1 ч.л. масло с натрошен 1/2 гъбен бульон чесънът, шунката, а след това се добавят предварително нарязаните на малки кубчета гъби и кисели краставици.
След това в тавичка се слагат картофите, както и шунката, краставиците и гъбите.
В отделен съд на котлона се слага течната готварска сметана, заедно с 1 ч.л. масло и останалата 1/2 от гъбения бульон, за около 3-4 мин., колкото да се затопли.
Със сметаната се заливат останалите продукти и се запичат във фурната за около 20 мин до готовност на запеканката с картофки.
Когато са готови, поръсваме запеканка с картофи, гъби и шунка с настърган кашкавал и печем до златиста коричка.
Вижте още апетитни идеи за запеканка с гъби и разберете тайните на истинския огретен, който се прави от специален сорт картофи.