Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков сладкиш»Пита с ябълки и крем Pasticcera

Пита с ябълки и крем Pasticcera

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пита с ябълки и крем Pasticcera
Снимка: marcheva14
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Една типична италианска рецепта за ябълкова пита с деликатен вкус и дъх на лимон, за която дълго ще си спомняте"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. L - размер
  • кафява захар - 125 г
  • разтопено масло - 125 г
  • гръцко кисело мляко - 150 г
  • универсално брашно - 300 г
  • средно големи ябълки - 3 бр.
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • щипка - сол
  • кора и сок от 1 лимон
  • ванилин - 1 пакетче или ванилова захар
  • за крема
  • прясно мляко - 500 мл.
  • яйчени жълтъка - 4 бр.
  • бяла кристална захар - 120 г
  • универсално брашно - 60 г
  • изрязани кори от 1 лимон
  • ванилин - 1 пакетче или ванилова захар
  • канелена захар - за поръска
  • пудра захар - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази пита с ябълки е типична италианска рецепта. Има деликатен вкус и ухае прекрасно на лимон.

За приготвянето й са необходими съвсем обикновени съставки, яйца, захар, брашно, масло и ябълки.

Това е влажна и вкусна пита, а добавката от крем я прави много сочна.

Крем Pasticcera

В касерола се загрява млякото и целите изрязани кори от лимон, до точка на кипене.

В купа с телена бъркалка се разбиват жълтъците, захарта, прибавя се брашното и ванилина.

От горещото мляко се сипва около 100 мл, разбърква се и цялата смес се връща в млякото. Сварява се гъст крем при разбъркване с телената бъркалка.

Сваля се от котлона, прехвърля се в плоска чиния, покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади напълно.

Пита

Две от ябълките се обелват и нарязват на средно големи кубчета. Поръсват се с лимоновия сок, разбъркват се и се оставя настрана.

В купа с миксер на висока скорост се разбиват яйцата и кафявата захар, докато сместа увеличи обема си и се сгъсти, около 5 -7 минути.

Добавя се разтопеното масло, и се разбива на средна скорост.

Прибавя се киселото мляко, разбива се до гладка смес.

Следва пресятото брашно, щипката сол, бакпулвера, като се прибавя на три пъти и се разбива на ниска скорост, само докато се приеме.

Прибавят се нарязаните кубчета ябълки, разбърква се да се разпределят правилно.

Тесто е по-тежко от кейковото.

Приготвя се форма с ринг с диаметър 24 см с хартия за печене на дъното, намаслени стени, които са леко посипани с брашно и изтупани.

Изсипва се половината кейкова смес, разпределя се равномерно.

Половината крем се поставя в пош с малък разрез и се поставя крем върху кейковото тесто като спирали.

Отгоре се разпределя останалото кейково тесто с ябълките. Да се разпредели, защото е тежко, се ползва обратна лъжица, леко навлажнена с вода.

Поставят се отново спирали от крем върху тестото.

Последната ябълка се обелва и нарязва на средно тънки филийки, които се забождат в процепа между спиралите от крем и тестото.

Поръсва се ябълковата пита с канелена захар.

Печете питата с ябълки в загрята фурна с вентилатор на 165-170 градуса за около 50 - 60 минути. Имайте предвид, че вкарана клечка ще излезе с малко трохи, това се дължи на влагата от крема. Ако по време на печенето на питата започне да изгарят филийките ябълки се покрива с алуминиево фолио.

След като се охлади, ябълковата пита се поръсва обилно с пудра захар.

Ако ябълковата пита ви харесва, опитайте напременно и рецептите ни за ябълков пай или нашия разкошен ябълков кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: