Начин на приготвяне
Тази пита с ябълки е типична италианска рецепта. Има деликатен вкус и ухае прекрасно на лимон.
За приготвянето й са необходими съвсем обикновени съставки, яйца, захар, брашно, масло и ябълки.
Това е влажна и вкусна пита, а добавката от крем я прави много сочна.
Крем Pasticcera
В касерола се загрява млякото и целите изрязани кори от лимон, до точка на кипене.
В купа с телена бъркалка се разбиват жълтъците, захарта, прибавя се брашното и ванилина.
От горещото мляко се сипва около 100 мл, разбърква се и цялата смес се връща в млякото. Сварява се гъст крем при разбъркване с телената бъркалка.
Сваля се от котлона, прехвърля се в плоска чиния, покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади напълно.
Пита
Две от ябълките се обелват и нарязват на средно големи кубчета. Поръсват се с лимоновия сок, разбъркват се и се оставя настрана.
В купа с миксер на висока скорост се разбиват яйцата и кафявата захар, докато сместа увеличи обема си и се сгъсти, около 5 -7 минути.
Добавя се разтопеното масло, и се разбива на средна скорост.
Прибавя се киселото мляко, разбива се до гладка смес.
Следва пресятото брашно, щипката сол, бакпулвера, като се прибавя на три пъти и се разбива на ниска скорост, само докато се приеме.
Прибавят се нарязаните кубчета ябълки, разбърква се да се разпределят правилно.
Тесто е по-тежко от кейковото.
Приготвя се форма с ринг с диаметър 24 см с хартия за печене на дъното, намаслени стени, които са леко посипани с брашно и изтупани.
Изсипва се половината кейкова смес, разпределя се равномерно.
Половината крем се поставя в пош с малък разрез и се поставя крем върху кейковото тесто като спирали.
Отгоре се разпределя останалото кейково тесто с ябълките. Да се разпредели, защото е тежко, се ползва обратна лъжица, леко навлажнена с вода.
Поставят се отново спирали от крем върху тестото.
Последната ябълка се обелва и нарязва на средно тънки филийки, които се забождат в процепа между спиралите от крем и тестото.
Поръсва се ябълковата пита с канелена захар.
Печете питата с ябълки в загрята фурна с вентилатор на 165-170 градуса за около 50 - 60 минути. Имайте предвид, че вкарана клечка ще излезе с малко трохи, това се дължи на влагата от крема. Ако по време на печенето на питата започне да изгарят филийките ябълки се покрива с алуминиево фолио.
След като се охлади, ябълковата пита се поръсва обилно с пудра захар.
Ако ябълковата пита ви харесва, опитайте напременно и рецептите ни за ябълков пай или нашия разкошен ябълков кекс.