Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Колбаси»Пастърма»Сушено филе от едно време

Сушено филе от едно време

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5364k1k6
Сушено филе от едно време
Снимка: Величка Щърбанова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Общо
40 мин.
"Не е трудно за изпълнение и определено си заслужава сушено филе от едно време. Да покажем на децата си, да опитат, да знаят и могат. И да не забравят българските си корени."

Необходими Продукти

  • свинска рибица - около 3 кг (свинско, пилешко, овнешко, козе)
  • едра сол - 2.5 кг
  • подправки - домашен червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ще са ви нужни още голяма алпака тенджера с капак, голяма игла, канап и ножица.

Месото се изкисва във студена вода поне за няколко часа, след което се отцежда много добре.

На дъното на голяма алпака тенджера сипете един пръст едра сол и започнете да нареждате, като всяко парче обтривате хубаво със сол.

Между редовете и най-отгоре задължително поръсвайте обилно със сол (най-малко един пръст дебелина).

Сложете капак и оставете тенджерата със соленото месо за 48 часа на хладно (Не в хладилник! ).

Когато минат две денонощия, месото ще си е писнало саламура и ще се е стегнало. Всяко парче се измива под течаща вода. Останалата сол със саламурата се изхвърля.

Поставете свинските филета обратно в тенджерата и напълнете с чиста студена вода. Оставете на хладно за 24 часа.

След това отново излейте водата и оставете месото за няколко часа (5-6) по- добре да се отцеди.

Пригответе си голяма игла, канап и ножица.

Пилешките филета се оставят цели, свинската рибица по принцип също се оставя, но някои предпочитат предварително (преди осоляването) да ги направят на по-тънки, за да изсъхнат по-бързо.

Вденете иглата с канап (или друг здрав конец) и промушете всяко филе, да е готово за окачване да съхне.

Така подготвените филета поръсете обилно със смес от подправки и закачете на проветриво място.

Съхненето е различно при самите сушени меса. Най-бързо готово за консумация е пилешкото филе - 7-10 дни. Свинската рибица (ако е цяла) иска повече време - 28 - 30 дни.

Тази автентична българска рецепта ми е предадена от моя свекър Петко Матев на 93 г. от гр. Априлци, кв. Ново село, Ловешко. Той пък я знае от неговия баща Матьо, който цял живот се е занимавал с животновъдство и е бил касапин.

Не е трудно за изпълнение и определено си заслужава това сушено филе от едно време. Да покажем на децата си, да опитат, да знаят и могат. И да не забравят българските си корени.

Вижте още кое месо е подходящо за пастърма, както и как да оправите пресолена пастърма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: