Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Запеканки»Запеканка с кайма и ригатони

Запеканка с кайма и ригатони

Станислава ВълковаСтанислава Вълкова
Иноватор
3412k8622
Запеканка с кайма и ригатони
Снимка: Станислава Вълкова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Запеканка с кайма и ригатони е отличен избор за вечеря или празнична трапеза, вкусна е както топла, така и студена."

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • лук
  • чесън - на вкус
  • домати - 300 г
  • ригатони - 300 г паста
  • масло - 70 г
  • брашно - 100 г
  • червено вино - 100 мл сухо
  • индийско орехче - на вкус
  • пармезан - на вкус
  • прошуто - 50 г
  • мляко - 500 мл
  • чедър - на вкус
  • сол
  • подправки - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на малки кубчета и сложете в добре загрят тиган със зехтин и го запържете на умерен огън при непрекъснато бъркане. Обелете чесъна и го нарежете на ситно, добавете към лука.

Прехвърлете телешката кайма в тигана с лука и чесъна. Разбъркайте добре, добавете сол и черен пипер на вкус.

В лука, чесъна и каймата налейте малко сухо червено вино и варете, докато се изпари цялата течност, като от време на време разбърквате с шпатула. Върху всеки домат направете напречни разрези с нож.

Изсипете вряща вода върху доматите в дълбока купа за салата, за да отстраните бързо и лесно кожата от доматите с помощта на нож. След което нарежете на малки парчета и добавете в тигана с каймата.

Разбъркайте старателно и оставете да поври на огъня още около пет минути. Добавете сол и растително масло в тенджера с вряща вода и изсипете пастата ригатони.

След варенето макароните трябва да се охладят, докато станат ал денте.

Докато пастата се вари, направете соса. Разтопете маслото на слаб огън.

Добавете пшеничното брашно в разтопеното масло. Разбъркайте брашното в маслото с бъркалка и го варете, докато се сгъсти.

Налейте прясното мляко и варете при непрекъснато бъркане с бъркалка до сгъстяване. Малко, съвсем малко сол и индийско орехче, разбъркайте и отстранете от огъня.

Настържете пармезан (може и друго твърдо сирене) на ситно ренде и го изсипете в тенджерата при плънката.

Разбъркайте добре. Изсипете получената плънка в тавата с макароните и отново разбъркайте всичко.

На дъното на тавата сложете пласт макарони. Равномерно изравнете повърхността на този слой с шпатула. След това слой кайма и също го заравнете с шпатула.

Върху този слой паста в плънката сложете слой кайма с домати и нарязано прошуто повторете тази процедура отново. Покрийте слоя макарони със слой кайма.

Настържете твърдо сирене чедър на едро ренде и поръсете равномерно върху горния слой кайма.

Сложете формата със запеканката във фурната да се пече за около половин час.

Запеканка с кайма и ригатони е отличен избор за вечеря или празнична трапеза, вкусна е както топла, така и студена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: