Начин на приготвяне
Накисвате пилешките воденички за около 3-4 часа във вода. След това ги измивате, отцеждате от водата и почиствате старателно. Разрязвате ги на две части по-големите, а по-малките остават цели. По-избор, може да ги оставите всичките цели или да ги нарежете на по-ситно.
В дълбока тенджера наливате вода и изсипвате ракията. За ракията няма знамение каква ще бъде, а ако нямате, може да използвате и друг алкохол. Пускате почистените воденички вътре във водата и слагате на котлона на най-висока степен.
След като поврат, добавяте и малко сол във водата. Варят се, докато станат меки и започнат да се разчупван с вилица - за около 2-3 часа. След като са готови, ги оставяте в бульона.
Обелвате морковите и лука, измивате ги и ги нарязвате на ситно. В дълбок тиган или тенджера задушавате зеленчуците, като слагате олиото и малко вода. Може и да ги запържите, ако предпочитате и в такъв случай няма да е нужна водата. След като омекнат добавяте 1-2 чаши от бульона и прибавяте измития ориз. Овкусявате с подправките - сол, чубрица и черен пипер.
Бъркате, докато оризът стане стъклен и поеме малко от бульона. Внимавате да не залепне - затова го приготвяйте на тих огън.
Добавяте воденичките и разбърквате. Ако е малко бульонът и започне да залепва, добавяте още. Сваляте от котлона и изсипвате в тава за печене.
Добавяте още 6-7 чаши от бульона, като общия брой на добавените чаши от бульона не трябва да е повече от 8-9, и оставяте във фурната за около 25 минути на 250 °C или до готовност. Когато го извадите, трябва да е леко влажен.
Поднасяте ориза с воденички с домашна туршия или прясна салатка и чаша бяло вино.
Вижте също как да изчистите правилно воденички и разберете къде бъркате, ако воденичките ви стават жилави.