Шоколатопита

Шоколатопита
Снимка: Ваня Чалаканова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Сервирайте Шоколатопита с топка ванилов сладолед. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • какао - 1 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • портокалова кора - от 1 бр.
  • За заливката
  • тъмен шоколад - 200 г
  • прясно мляко - 30 мл
  • краве масло - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добавете в голяма купа брашното, канелата, захарта, какаото на прах и разбъркайте добре, за да се смесят добре продуктите.

Разтворете содата в киселото мляко и разбийте с олиото. Прибавете сместа към сухите продукти. Прибавете настърганата портокалова кора и разбъркайте с шпатула, до получаване на еднородна смес.

Намажете съда за печене с масло и поръсете с малко брашно. Печете в предварително загрята фурна на 180° за 20 мин.

Извадете шоколадовата торта от фурната и я оставете да изстине за около 1-2 часа.

Пригответе заливката за сладкиша. Разтопете шоколад на водна баня. Прибавете млякото и маслото, и разбъркайте с шпатула, докато шоколадът се разтопи и се смесят съставките.

С вилица направете дупки в горната част на шоко сладкиша и залейте с шоколадовата заливка.

Сервирайте Шоколатопита с топка ванилов сладолед.

Добър апетит!

Вижте още за сладките тайни на Фануропита и разберете как да си направите гръцките сладкиши Каридопита и Галактобуреко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: