Начин на приготвяне
Добавете в голяма купа брашното, канелата, захарта, какаото на прах и разбъркайте добре, за да се смесят добре продуктите.
Разтворете содата в киселото мляко и разбийте с олиото. Прибавете сместа към сухите продукти. Прибавете настърганата портокалова кора и разбъркайте с шпатула, до получаване на еднородна смес.
Намажете съда за печене с масло и поръсете с малко брашно. Печете в предварително загрята фурна на 180° за 20 мин.
Извадете шоколадовата торта от фурната и я оставете да изстине за около 1-2 часа.
Пригответе заливката за сладкиша. Разтопете шоколад на водна баня. Прибавете млякото и маслото, и разбъркайте с шпатула, докато шоколадът се разтопи и се смесят съставките.
С вилица направете дупки в горната част на шоко сладкиша и залейте с шоколадовата заливка.
Сервирайте Шоколатопита с топка ванилов сладолед.
Добър апетит!
Вижте още за сладките тайни на Фануропита и разберете как да си направите гръцките сладкиши Каридопита и Галактобуреко.