Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтетата по Чирпански на баба Янка

Кюфтетата по Чирпански на баба Янка

редакция:
Кюфтетата по Чирпански на баба Янка
Снимка: Ясмина Атанасова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Опитайте кюфтетата по Чирпански на баба Янка - не забравяйте и половинка хляб Добруджа."

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • кайма - 800 г
  • червена чушка - 1 бр.
  • зелена чушка - 1 бр.
  • морков - 2 бр.
  • лук - 1/2 глава
  • домати - 4 бр. (настъргани) или 200 мл от консерва
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - на вкус
  • магданоз - 1 връзка
  • сол - на вкус
  • копър - на вкус (по желание)
  • черен пипер - на вкус
  • олио - 3 с.л
  • За кюфтетата
  • яйцa - 1 бр.
  • чубрица - на вкус
  • магданоз - на вкус
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 2 скилидки (по желание)
  • галета - 2 с.л. (вместо галетата може да сложите 1 филия мокър хляб)
  • брашно - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да започнем да готвим, си приготвяме всички продукти. Нарязваме си чушките, морковите и лука на дребно, а картофите - на кубчета. Омесваме си каймата с яйцето, чубрицата, магданоза, солта, черния пипер, половината глава лук, двете скилидки чесън и галетата.

След като я омесим хубаво, я правим на малки кюфтенца, които овалваме в брашно и пържим за по 1 минута от всички страни на средна степен на котлона (ако не желаете да пържите кюфтетата може да ги пуснете за 10 минути във вряща вода).

Изваждаме готовите кюфтенца и ги слагаме в чинийка. В мазнината, в която сме пържили кюфтенцата, запържваме лука, моркова и чушките за 2-3 минути.

След това добавяме брашното и червеният пипер.

Разбъркваме и добавяме доматите и картофите. Добавяме и кюфтетата и заливаме с гореща вода, колкото да покрие всичко.

Добавяме чубрицата, копъра (по желание) и оставяме манджата на баба да ври за 25-30 минути на слаб огън под капак.

Накрая добавяме сол и черен пипер на вкус заедно с пресния магданоз и сервираме кюфтетата по Чирпански на баба Янка.

Вижте още как да направите разкошни кюфтета с бял сос или любимите кюфтенца с доматено сосче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: