Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена скумрия на шайби

Пържена скумрия на шайби

Пържена скумрия на шайби
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Сервирайте пържената скумрия топла с гарнитура от варени картофи, салата или просто с парче лимон и хляб."

Необходими Продукти

  • скумрия - 2 бр
  • сол - 1 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • лимон - 1/2
  • олио за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пържена скумрия се приготвя лесно и дава отличен резултат със съвсем малко усилия.

Ако сте взели почистени риби, ще си улесните работата. Те се нуждаят от измиване и нарязване на шайбите директно.

Ако скумриите са цели, то те се почистват добре като се махат главите, вътрешностите и хрилете. Измиват се обилно със студена вода. След това се нарязват на шайби с дебелина около 2 см.

В купичка с подходящ за потапяне размер, се смесват солта, черният пипер, кимионът и по желание малко червен пипер. Всяко парче скумрия се овалва в подправките, след което се оставя за 10–15 минути да поеме ароматите.

Със сокът от половин лимон се напръсква всяка шайба. Това ще придаде приятен аромат на рибата.

В чиния се сипва брашното и всяка шайба се овалва добре от двете страни.

В тиган се загрява обилно количество олио на умерен огън. Подреждайте шайбите в тигана внимателно, като ги поставяте една по една.

Шайбите се пържат по няколко минути от всяка страна до златисто-кафяв цвят и хрупкава коричка.

Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. След това са готови за сервиране.

Сервирайте пържената скумрия топла с гарнитура от сотирани картофи, салата или просто с парче лимон и хляб.

Подходяща е и за студено поднасяне. Добър апетит!

Вижте също как да си направите сочна скумрия с доматен сос или вкусна скумрия на скара. Разберете и защо скумрията е толкова полезна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: