Начин на приготвяне
Пържена скумрия се приготвя лесно и дава отличен резултат със съвсем малко усилия.
Ако сте взели почистени риби, ще си улесните работата. Те се нуждаят от измиване и нарязване на шайбите директно.
Ако скумриите са цели, то те се почистват добре като се махат главите, вътрешностите и хрилете. Измиват се обилно със студена вода. След това се нарязват на шайби с дебелина около 2 см.
В купичка с подходящ за потапяне размер, се смесват солта, черният пипер, кимионът и по желание малко червен пипер. Всяко парче скумрия се овалва в подправките, след което се оставя за 10–15 минути да поеме ароматите.
Със сокът от половин лимон се напръсква всяка шайба. Това ще придаде приятен аромат на рибата.
В чиния се сипва брашното и всяка шайба се овалва добре от двете страни.
В тиган се загрява обилно количество олио на умерен огън. Подреждайте шайбите в тигана внимателно, като ги поставяте една по една.
Шайбите се пържат по няколко минути от всяка страна до златисто-кафяв цвят и хрупкава коричка.
Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. След това са готови за сервиране.
Сервирайте пържената скумрия топла с гарнитура от сотирани картофи, салата или просто с парче лимон и хляб.
Подходяща е и за студено поднасяне. Добър апетит!
Вижте също как да си направите сочна скумрия с доматен сос или вкусна скумрия на скара. Разберете и защо скумрията е толкова полезна.