Начин на приготвяне
Приготвяне на сос Болонезе:
Нарежете на ситно лука, моркова и селърито.
Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете зеленчуците за 5–6 минути, докато омекнат.
Добавете счуканата скилидка чесън и каймата. Запържете, докато каймата промени цвета си и се раздроби добре.
Деглазирайте с червеното вино и оставете да се изпари алкохолът (2–3 минути).
Прибавете доматеното пюре, дафиновите листа, босилека, сол и черен пипер. Оставете соса Болонезе да къкри на слаб огън за около 1 час, докато се сгъсти и ароматите се слеят.
Приготвяне на Бешамел:
В тенджерка разтопете маслото. Прибавете брашното и бъркайте енергично, докато се получи гладка смес (ру).
Постепенно добавяйте млякото, като бъркате непрекъснато, за да не се образуват бучки.
Гответе на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Подправете със сол и щипка индийско орехче. Отстранете от огъня.
Сглобяване на лазанята:
В тава (около 30×20 см) сложете тънък слой от Бешамела.
Наредете ред кори за лазаня (според указанията – ако са пресни, без варене; ако са сухи, може да се бланшират).
Разпределете пласт от соса Болонезе, после Бешамел, а след това моцарела и пармезан.
Повторете, докато продуктите свършат, като завършите с Бешамел, Болонезе и поръсен обилно с настърган пармезан и моцарела.
Покрийте лазанята Болонезе с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 минути.
Махнете фолиото и запечете още 10–15 минути, докато повърхността на най-вкусната лазаня Болонезе стане златиста.
Съвет:
Оставете класическата лазаня да почине около 10–15 минути минимум преди сервиране, за да се стегне и да се реже по-лесно.
Да ви е сладко :)
Вижте също можем ли да си направим домашни кори за лазаня, както и още от тайните на италианската лазаня.