Домашно къри Бербере

Домашно къри Бербере
Снимка: Мина Димитрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Домашно къри Бербере - екзотика, която ще стане любима на цялото ви семейство."

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 800 г
  • лук - 1 глава
  • олио - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 6 с.л. (от консерва)
  • кокосово мляко - 400 мл
  • дафинов лист - 3 бр.
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • моркови - 2 бр.
  • сушени домати - 3 - 4 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - на вкус
  • Подправки за Бербере
  • кориандър - 1 ч.л. семена
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • чимен - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • бахар - 1 бр.
  • кардамон - 1 бр. семена
  • карамфил - 1 бр.
  • лют червен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 и 1/2 с.л.
  • индийско орехче - 1/4 ч.л. настъргано
  • сух джинджифил - 1/3 ч.л.
  • канела - 1/4 ч.л.
  • куркума - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запичаме на сух тиган всички цели семена и зърна подправки на слаб огън, докато започнат да ухаят приятно. След като се охлаждат, смиламе и смесваме добре всички заедно.

Месото се обезкостява нарязва на парчета. В тенджера се задушава олиото, наситнения лук и чесън. Добавят се подправките и пилето. Сместа се разбърква, докато пилето промени цвета си. Посолява се и се добавят доматите и нарязаните на пръчици моркови. Подправя се с дафиновите листа.

Ястието се залива с 2 чаени чаши вода. Затваря се с похлупак и се готви около 20 минути, като котлонът се намалява и периодично се разбърква. Прибавя се и кокосовото мляко. Оставя се да къкри още около 40 минути.

Накрая този вид къри се сгъстява с разтвореното в малко вода нишесте и се вари 10 минути. Пилето се поднася върху варен ориз Басмати и се поръсва с пресен магданоз и черен пипер.

Вижте също на кои ястия се слага къри и защо да ядем къри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: