Начин на приготвяне
Първо си приготвяме всички продукти. Нарязваме на ситно моркова, зеления лук, чесъна, магданоза и копъра. Нарязваме тиквичките и доматите на кубчета, а пилешкото филе на малки парчета.
Измиваме ориза в гевгир и го оставяме да се отцеди от водата. В тенджера загряваме олиото и запържваме ориза за 1-2 минути. Добавяме към него лука, моркова, тиквичките, чесъна, доматите и пилешкото филе и задушаваме всичко за няколко минути, колкото да поомекнат продуктите.
Наливаме 300 мл. горещ зеленчуков бульон в сместа и още малко топла вода. Водата трябва почти да покрива продуктите в тенджерата. Слагаме сол и черен пипер на вкус и добавяме копъра и магданоза.
Разбъркваме и оставяме яденето на средна температура да си поеме почти всичката течност от само себе си.
Прехвърляме мусаката в тава и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се изпари и останалата течност и остане само на олио, след което приготвяме заливката от посочените продукти. Заливаме мусаката с нея и допичаме докато се зачерви и запече. Сервираме мусаката с кисело мляко.
Вижте също как да си направите гръцка мусака с тиквички или любимата турска мусака.