Gotvach.bg»Рецепти»Подправки и заготовки»Целина със сол в буркан

Целина със сол в буркан

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
7365k3k9
Целина със сол в буркан
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Целина със сол в буркан е традиционна домашна подправка, която се използва предимно като ароматна добавка към ястия, супи, сосове и меса."

Необходими Продукти

  • целина с глава, дръжки и листа - 1 бр.
  • морска сол - 300 г
  • обикновена сол - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Целината се измива много добре.

Разрязва се на три части - главата, стеблата и листата.

Листата се слагат в голяма купа, заливат се студена вода и се оставят да се накиснат за 20 мин., след което водата се изхвърля и листата се измиват много добре и се нарязват на ситно.

Главата целина се обелва много добре, като не трябва да оставят следи от кората.

Нарязва се на две половини, след което се накисва в студена вода за 20 мин. и се измива след накисването много добре.

Главата целина се нарязва на малки купчета.

Стеблата се нарязват на ситно.

В буркан най-отдолу се изсипва морска сол, след което се поставя обикновена сол и се притиска много добре.

Отгоре се нарежда част от нарязаните на кубчета глава целина, покрива се с обикновена сол, след това с морска сол.

Отгоре се нареждат част от нарязаните стебла и се покриват с обикновена сол, след това с морска сол.

Отгоре са нареждат част от нарязаните листа и се покриват с обикновена сол, след това с морска сол.

В този ред се нарежда целия буркан, като най-отгоре се завършва с обикновена сол и се притиска много добре.

Бурканът се слага в хладилник за съхранение, като при готвене и използване на целината, се взима необходимото количество, почиства се от солта и бурканът отново се прибира в хладилник, като трябва останалата част в буркана да е добре притисната.

Целината със сол в буркан е традиционна домашна подправка, която се използва предимно като ароматна добавка към ястия, супи, сосове и меса. Тя придава характерен вкус и аромат, като същевременно добавя някои полезни хранителни вещества. Освен това, целината със сол често се използва като подправка в зимните месеци, когато свежи зеленчуци не са толкова достъпни.

Често се добавя към ястия като бульони, гювечи, салати или месни ястия, като подобрява вкуса и придава по-здрава и земна нотка. Има и лечебни свойства – смята се, че подобрява храносмилането и има диуретичен ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: