Начин на приготвяне
Измийте добре карфиола под течаща вода. Нарежете главата на еднакви по големина розички.
Поставете розичките в уред за готвене на пара или тенджера за пара. Загрейте водата до кипене и оставете карфиола да се готви на пара за около 5-7 минути, докато омекне леко, но остане ярък и свеж.
В тиган или малка касерола разтопете маслото на ниска температура. Добавете нарязания чесън и го запържвайте за 1-2 минути до пускане на аромата, но не позволявайте да се препържва, за да не стане горчив. Добавете лимоновия сок, солта и черния пипер, разбъркайте добре.
Извадете карфиола и го прехвърлете в купа. Полейте с чесновото масло и разбъркайте добре. Гарнирайте със ситно нарязан пресен магданоз.
Вижте също как се бланшира карфиол и научете тези съвети при панирането на карфиол.