Начин на приготвяне
Кафявата захар се слага в малка купа, прибавя се маята и 3 с.л. от топлата вода.
Разбърква се много добре, след което постепенно се прибавя останалата вода.
Оставя се да шупне да 20 мин. на стайна температура.
Лимецовото бяло брашно се изсипва в купата, в която ще се меси.
Прибавя се солта и се разбърква много добре.
Яйцата 3 бр. се разбиват на пяна.
В средата на брашното се прави кладенче, в което се слага козето кисело мляко, яйцата, олио 100 мл. и шупналата мая.
Замесва се средно меко тесто, което са намазва с олио и се оставя да втаса за 2 ч. на стайна температура в купа покрита с кърпа.
След като тестото е втасало се разделя на три части върху силиконова подложка или плот, които са намазани с олио.
Всяка част се разточва на кора със средна дебелина, намазва се с олио и се завива на руло.
Рулото се разрязва на парчета с дължина 5 см. и се нареждат в предварително намазана с олио тава.
Оставя се да втаса 1 ч. на стайна температура покрита с кърпа.
Яйцето 1 бр. и олио 1 с.л. се разбъркват много добре, след което със сместа се намазва питата.
Пече се в предварително загрята фурна 60 мин. на 180 градуса.
След като се изпече, лимецовата питка се изважда от тавата и се оставя да изстине върху решетка.
Вижте също какви са ползите от брашното от лимец и разберете как да си приготвите хляб от лимец или вкусен тутманик с брашно от лимец.