Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лимецова пита с кисело козе мляко

Лимецова пита с кисело козе мляко

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
7365k3k9
Лимецова пита с кисело козе мляко
Снимка: Мария Божилова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Открийте вкуса на природата с нашата уникална питка, приготвена с брашно от лимец и козе мляко! Високо качество, богат аромат и здравословна структура – тази питка съчетава древната сила на лимеца с нежната мекота на козето мляко."

Необходими Продукти

  • лимецово бяло брашно - 1 кг.
  • сол - 1 с.л.
  • кафява захар - 1 1/2 с.л.
  • олио - 100 мл. + 50 мл. за намазване
  • козе кисело мляко - 500 г
  • яйца - 3 бр. + 1 бр. за намазване
  • суха мая - 14 г
  • топла вода - 200 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кафявата захар се слага в малка купа, прибавя се маята и 3 с.л. от топлата вода.

Разбърква се много добре, след което постепенно се прибавя останалата вода.

Оставя се да шупне да 20 мин. на стайна температура.

Лимецовото бяло брашно се изсипва в купата, в която ще се меси.

Прибавя се солта и се разбърква много добре.

Яйцата 3 бр. се разбиват на пяна.

В средата на брашното се прави кладенче, в което се слага козето кисело мляко, яйцата, олио 100 мл. и шупналата мая.

Замесва се средно меко тесто, което са намазва с олио и се оставя да втаса за 2 ч. на стайна температура в купа покрита с кърпа.

След като тестото е втасало се разделя на три части върху силиконова подложка или плот, които са намазани с олио.

Всяка част се разточва на кора със средна дебелина, намазва се с олио и се завива на руло.

Рулото се разрязва на парчета с дължина 5 см. и се нареждат в предварително намазана с олио тава.

Оставя се да втаса 1 ч. на стайна температура покрита с кърпа.

Яйцето 1 бр. и олио 1 с.л. се разбъркват много добре, след което със сместа се намазва питата.

Пече се в предварително загрята фурна 60 мин. на 180 градуса.

След като се изпече, лимецовата питка се изважда от тавата и се оставя да изстине върху решетка.

Вижте също какви са ползите от брашното от лимец и разберете как да си приготвите хляб от лимец или вкусен тутманик с брашно от лимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: