Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните на дълги филии с дебелина около 1 см. Посолете ги и ги оставете 20-30 минути настрана, за да се отцеди горчивото на патладжана.
Нарежете чушките на ивици, а доматите на кубчета. Накълцайте чесъна на ситно.
В купа смесете зехтина, солта, черния пипер, сушения риган и босилек. Добавете ладиите патладжан и оваляйте добре в маринатата, така че всички резени патладжан да се покрият с маринатата.
Наредете ладиите патладжан в тава, покрита с хартия за печене. Поставете от ивиците чушки и парченцата домати върху филиите патладжан. Поръсете със ситно нарязания чесън, малко зехтин и посолете.
Печете патладжана в предварително загрята фурна на 200°C за около 25-30 минути, докато патладжаните омекнат и се запекат. Последните 5-10 минути можете да печете на горен реотан с включена грил функция, за да се запече ястието по-добре.
Ако желаете, поръсете с настърган пармезан или друг твърд сирене преди сервиране. Сервирайте печения патладжан с домати, чушки и чесън като основно ястие или гарнитура. Наслаждавайте се на вкусното и здравословно ястие!
С патладжан препоръчваме да опитате още рецептите ни за оригинално имамбаялдъ и тези разкошни патладжанени рулца с рикота.