Начин на приготвяне
Макароните се сваряват в подсолена вода до степен „ал денте“ и се отцеждат.
В тенджера се разтопява маслото, добавя се брашното и се разбърква до лек златист цвят. Постепенно се налива прясното мляко при непрекъснато бъркане, докато се получи гладък и гъст бешамелов сос. Посолява се, добавя се черен пипер и по желание щипка индийско орехче.
Сосът се сваля от огъня и се оставя леко да се охлади, след което се прибавят разбитите яйца и половината настърган кашкавал (или моцарела).
В намаслена тава се сипват макароните, поливат се с бешамеловия сос и натрошеното сирене, след което се разбъркват, за да се покрият равномерно. Отгоре се поръсва останалият кашкавал.
Макароните на фурна по турски се пекат в предварително загрята фурна на 190°C около 30-35 минути, докато повърхността стане златиста и апетитно хрупкава. След изваждане се оставя да се охлади леко и се нарязва на парчета.
Ако обичате макарони, опитайте непременно класическите сладки макарони на фурна или гръцките макарони на фурна Пастицио.
















Коментари