Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Макарони на фурна»Макарони на фурна по турски

Макарони на фурна по турски

Elena TodorovaElena Todorova
Автор
1k4k5
Макарони на фурна по турски1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Страхотни за закуска - перфектният баланс между мекота и хрупкавост - турските печени макарони, които пленяват всеки вкус!"

Необходими Продукти

  • макарони (тип букатини или пене) - 400 г
  • масло - 50 г
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 800 мл
  • яйца - 2 бр.
  • кашкавал - 150 г настърган и/или моцарела
  • сирене - 150 г
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - щипка (по желание)
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Макароните се сваряват в подсолена вода до степен „ал денте“ и се отцеждат.

В тенджера се разтопява маслото, добавя се брашното и се разбърква до лек златист цвят. Постепенно се налива прясното мляко при непрекъснато бъркане, докато се получи гладък и гъст бешамелов сос. Посолява се, добавя се черен пипер и по желание щипка индийско орехче.

Сосът се сваля от огъня и се оставя леко да се охлади, след което се прибавят разбитите яйца и половината настърган кашкавал (или моцарела).

В намаслена тава се сипват макароните, поливат се с бешамеловия сос и натрошеното сирене, след което се разбъркват, за да се покрият равномерно. Отгоре се поръсва останалият кашкавал.

Макароните на фурна по турски се пекат в предварително загрята фурна на 190°C около 30-35 минути, докато повърхността стане златиста и апетитно хрупкава. След изваждане се оставя да се охлади леко и се нарязва на парчета.

Ако обичате макарони, опитайте непременно класическите сладки макарони на фурна или гръцките макарони на фурна Пастицио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Супер.
03.11.2025 16:09