Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Топъл есенен ориз с чушки, лук и щипка любов

Топъл есенен ориз с чушки, лук и щипка любов

Топъл есенен ориз с чушки, лук и щипка любов1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Този прост вариант на ориз със зеленчуци дължи вкуса си на българските сортове чушки. Насладете се на това семпло и удивителна вкусно ястие с дъх на есен."

Необходими Продукти

  • ориз - 1 чаена чаша
  • червени чушки - 7 - 8 броя
  • лук - 2 големи глави
  • олио - 5 - 6 супени лъжици
  • чаши вода - 3 ч.ч.
  • сол на вкус
  • пресен магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се обелва и нарязва ситно. Червените чушки се почистват и нарязват на колелца. Ако са много едри се режат на полумесеци или парченца. Оризът се измива добре и отцежда.

Зеленчуците се задушават в олиото с 2 супени лъжици вода дакато омекнат и водата се изпари. Бърка се периодично.

Добавя се оризът и се бърка енергично да поеме мазнината. Долива се водата и се оставя да заври.

Ястието се сипва в намазнена тавичка и се пече на фурна, загрята на 180 градуса до готовност. Поръсете с пресен магданоз преди сервиране.

Може да се сготви и на котлона, ако предпочитате.

Този прост вариант на ориз със зеленчуци дължи вкуса си на българските сортове чушки. Няма нужда от подправки, не се изкушавайте да го подобрите с домати! Насладете се на това семпло и удивителна вкусно ястие с дъх на есен.

Ако обичате да хапвате ориз, опитайте непременно рецептите ни за славянски гювеч, този разкошен ориз с тиквички или популярния ориз със спанак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: