Начин на приготвяне
Бързото бутер тесто приготвяте като сложите брашното, водата и солта в купа за смесване.Разбъркайте на ръка или с шпатула. Добавете нарязаното на кубчета масло и разбъркайте леко; все още трябва да виждате големи бучки масло.
Поставете тестото върху набрашнена работна повърхност. Разточете тестото на правоъгълник с размери 15 см х 45 см. Очертайте кръга и отрежете излишното тесто с нож.
Поставете отрязаното тесто върху дъното на формата.
Останалото тесто разточете отново на дълга лента. Отрежете две ленти, които да покриват идеално стените на формата. Внимателно поставете лентите тесто по стените на формата с подвижно дъно, като ги притиснете здраво, за да залепнат.
Охладете.
Сместа за флана пригответе като изсипете яйцата и жълтъците в купа. Добавете захарта и разбийте с тел, докато побелеят. Добавете царевичното нишесте и разбъркайте.
Загрейте млякото и сметаната. Свалете от котлона веднага щом заври.
Изсипете сместа от яйцата, захарта и царевичното нишесте при млякото и сметаната. Прехвърлете в тенджерата и загрейте на среден огън, като разбивате с тел.
Свалете от котлона, след като се сгъсти. Добавете крема от шамфъстък и разбъркайте добре. Оставете да се охлади.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбъркайте сместа от крема с тел и я изсипете върху охладеното тесто. Загладете повърхността с шпатула.
Печете флана за 40 до 50 минути; все още трябва да е хлабав.
Оставете го да се охлади във формата за печене, преди да го приберете в хладилник за поне 4 часа, в идеалния случай за една нощ. Преди сервиране по желание поръсете горната част на флана със счукани шамфъстъци за малко хрупкавост.
Ако този кремообрзен флан с шамфъстък ви допада, опитайте непременно и рецептите ни за флан паризиен, популярния шоколадов флан или този ароматен портокалов флан.
















Коментари