Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Дюлевата настойка на баба

Дюлевата настойка на баба

Maria KostoffMaria Kostoff
Автор
4521k
Дюлевата настойка на баба1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Златната есен в бутилка - дюлева настойка с меден цвят и топъл аромат, създадена за уютни вечери."

Необходими Продукти

  • дюли - 3 бр. (около 500 г)
  • захар - 250 г
  • ракия (40 - 50%) - 700 мл или водка
  • канела - 1 пръчица
  • карамфил - 2 - 3 зрънца
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дюлите се измиват добре, нарязват се на парчета заедно с кората и се почистват от семките.

Слагат се в голям стъклен буркан, добавят се захарта, лимоновата кора и подправките.

Налива се ракията, така че плодовете да бъдат напълно покрити. Бурканът се затваря добре и се оставя на тъмно и топло място за около 30-40 дни, като се разклаща леко през няколко дни.

След отлежаването течността се прецежда през тензух и се налива в чисти стъклени бутилки. Може да се остави да отлежи още месец за по-дълбок вкус и кехлибарен цвят.

Дюлевата настойка е класическа есенна напитка от българските и балканските домакинства. В миналото се е приготвяла след Димитровден, когато дюлите узреят и започнат да ухаят силно. Смятало се е, че тя „укрепва духа и тялото“ и се поднасяла при празници и зимни гости. Освен че е ароматна, тя съдържа витамин С и пектини, които укрепват имунитета. В някои региони се нарича „дюлева ракия“ или „дюлевата настойка на баба“.

В сезона на дюлите опитайте непременно и нашия ароматен сироп от дюли, любимия компот от дюли или дори виното от дюли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Усещам вкус и аромат.
Вярвам, че ще е мноооого хубаво питиенце.
01.11.2025 17:39