Начин на приготвяне
За да направите този мек кекс отделете жълтъците от белтъците и ги поставете в две отделни купи.
Разбийте белтъците с обикновена бъркалка или миксер. После разбийте жълтъците и захарта с електрически миксер, докато сместа стане лека и пухкава.
Разбийте сметаната в отделна купа с електрически миксер; внимавайте да не пребиете сметаната; сметаната трябва да има твърда консистенция, без да е твърде твърда.
Бавно добавете разбитата сметана към сместа от захар и жълтъци.
Добавете пресятото брашно и бакпулвера и разбъркайте добре.
Накрая добавете разбитите белтъци, като разбърквате сместа с шпатула.
Намажете форма за кекс с масло. Изсипете сместа за мек сметанов кекс във формата и, ако е необходимо, загладете повърхността с шпатула.
Поставете кремовият кекс в предварително загрята фурна на 170 градуса и печете около 40 минути.
След изпичане проверете дали кексът е готов за изваждане от фурната с помощта на клечка за зъби. Просто забодете клечка за зъби в центъра и проверете дали излиза чиста. Ако клечката за зъби излезе чиста, кексът ви е готов; в противен случай ще трябва да го печете още няколко минути.
След като кексът е изпечен, не го изваждайте веднага от фурната; вместо това го оставете да почине във фурната за около десет минути.
След като изстине, извадете кекса от формата, като внимавате да не го счупите; ако използвате форма с подвижно дъно, това ще бъде много лесно.
След това поръсете повърхността на кремообразния кекс с пудра захар.
Вижте също как да си приготвите пухкав кекс с ябълки или разкошен кекс Негърче.
















Коментари