Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Мек сметанов кекс

Мек сметанов кекс

Ясмина АтанасоваЯсмина Атанасова
Помощник Готвач
83639576
Мек сметанов кекс
Снимка: Ясмина Атанасова
1 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Истински облак от вкус! Нашият сметанов кекс е лек, въздушен и уханен - идеален за кафе, чай или просто момент на удоволствие."

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г
  • течна сметана - 250 г
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • пудра захар - на вкус
  • масло - за намазване на формата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да направите този мек кекс отделете жълтъците от белтъците и ги поставете в две отделни купи.

Разбийте белтъците с обикновена бъркалка или миксер. После разбийте жълтъците и захарта с електрически миксер, докато сместа стане лека и пухкава.

Разбийте сметаната в отделна купа с електрически миксер; внимавайте да не пребиете сметаната; сметаната трябва да има твърда консистенция, без да е твърде твърда.

Бавно добавете разбитата сметана към сместа от захар и жълтъци.

Добавете пресятото брашно и бакпулвера и разбъркайте добре.

Накрая добавете разбитите белтъци, като разбърквате сместа с шпатула.

Намажете форма за кекс с масло. Изсипете сместа за мек сметанов кекс във формата и, ако е необходимо, загладете повърхността с шпатула.

Поставете кремовият кекс в предварително загрята фурна на 170 градуса и печете около 40 минути.

След изпичане проверете дали кексът е готов за изваждане от фурната с помощта на клечка за зъби. Просто забодете клечка за зъби в центъра и проверете дали излиза чиста. Ако клечката за зъби излезе чиста, кексът ви е готов; в противен случай ще трябва да го печете още няколко минути.

След като кексът е изпечен, не го изваждайте веднага от фурната; вместо това го оставете да почине във фурната за около десет минути.

След като изстине, извадете кекса от формата, като внимавате да не го счупите; ако използвате форма с подвижно дъно, това ще бъде много лесно.

След това поръсете повърхността на кремообразния кекс с пудра захар.

Вижте също как да си приготвите пухкав кекс с ябълки или разкошен кекс Негърче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Течна готварска или сладкарска сметана?
02.11.2025 14:39
1
Покажи всички подкоментари