Начин на приготвяне
Брашното, захарта и солта се смесват. Добавя се маслото и се претрива с пръсти до трохи. Прибавя се студената вода постепенно, докато тестото се събере. Оформя се топка, увива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
След това се разточва и се поставя във форма за пай (около 24 см). Надупчва се с вилица, покрива се с хартия и се пече с някаква тежест (поръсен боб или ориз) на 190°C за около 15-20 минути до златисто. Махат се тежестите и се оставя да изстине.
За крема в тенджера се смесват кокосовото мляко, водата, захарта и нишестето. Загрява се при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Получената смес се разделя на две части - в едната се добавя натрошеният шоколад и се разбърква до пълното му разтопяване.
Половината с шоколада се излива върху охладената кора, след което внимателно се добавя белият кокосов слой. Пайът се оставя в хладилник за поне 2 часа, за да стегне.
Разбитата сметана с пудра захар се шприцова отгоре, а десертът се поръсва с настърган шоколад.
Този пай наречен Haupia Pie е емблематичен за Хавайските острови и местните го сервират на празници. В съвременния му вариант се комбинира с шоколадов крем върху маслено тесто, създавайки перфектен баланс между тропическа свежест и наситена сладост. Днес това е един от най-обичаните десерти в хавайската кухня - символ на рая в една хапка.
Опитайте непременно и нашата хавайска пица с ананас или този разкошен Блу Хавай коктейл.















