Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Хавайски пай с шоколад и кокосов крем

Хавайски пай с шоколад и кокосов крем

Хавайски пай с шоколад и кокосов крем1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Вкусът на Хавай в една хапка - кремообразен пай с шоколад и кокосов крем, неустоимо лек и ароматен!"

Необходими Продукти

  • За основата
  • масло - 120 г (студено, нарязано на кубчета)
  • бяло брашно - 200 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - щипка
  • студена вода - 3 - 4 с.л.
  • За крема
  • кокосово мляко - 400 мл
  • вода - 120 мл
  • захар - 100 г
  • царевично нишесте - 60 г
  • тъмен шоколад - 150 г
  • За гарниране
  • течна сметана за разбиване - 300 мл
  • пудра захар - 2 с.л.
  • настърган шоколад - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното, захарта и солта се смесват. Добавя се маслото и се претрива с пръсти до трохи. Прибавя се студената вода постепенно, докато тестото се събере. Оформя се топка, увива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.

След това се разточва и се поставя във форма за пай (около 24 см). Надупчва се с вилица, покрива се с хартия и се пече с някаква тежест (поръсен боб или ориз) на 190°C за около 15-20 минути до златисто. Махат се тежестите и се оставя да изстине.

За крема в тенджера се смесват кокосовото мляко, водата, захарта и нишестето. Загрява се при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Получената смес се разделя на две части - в едната се добавя натрошеният шоколад и се разбърква до пълното му разтопяване.

Половината с шоколада се излива върху охладената кора, след което внимателно се добавя белият кокосов слой. Пайът се оставя в хладилник за поне 2 часа, за да стегне.

Разбитата сметана с пудра захар се шприцова отгоре, а десертът се поръсва с настърган шоколад.

Този пай наречен Haupia Pie е емблематичен за Хавайските острови и местните го сервират на празници. В съвременния му вариант се комбинира с шоколадов крем върху маслено тесто, създавайки перфектен баланс между тропическа свежест и наситена сладост. Днес това е един от най-обичаните десерти в хавайската кухня - символ на рая в една хапка.

Опитайте непременно и нашата хавайска пица с ананас или този разкошен Блу Хавай коктейл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: