Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Хавайска пица с пиле и ананас

Хавайска пица с пиле и ананас

Хавайска пица с пиле и ананас1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Тропическа наслада с пиле, ананас и разтопена моцарела - вкусът на слънчевите острови в една пица!"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • бяло брашно - 400 г
  • прясна мая - 20 г (или суха - 7 г)
  • хладка вода - 250 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • За соса
  • домати (пасирани) - 200 г
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 1 с.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • босилек - 1/2 ч.л.
  • сол и черен пипер - на вкус
  • За плънката
  • пилешко филе - 200 г
  • консерва ананас (парченца) - 150 г (добре отцеден)
  • моцарела - 200 г настъргана
  • пресен босилек - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладката вода със захарта и се оставя да шупне. Добавят се брашното, солта и зехтинът и се омесва меко, еластично тесто. Покрива се и се оставя да втаса за около 50 минути.

През това време запечете пилешкото филе на грил тиган и го нарежете на парченца.

За соса в малък съд се загрява зехтин, прибавя се нарязаният на ситно чесън и след няколко секунди се добавят пасираните домати и подправките. Оставя се да къкри 10 минути.

Тестото се разделя на две части, оформят се пици и се намазват с доматения сос. Отгоре се разпределят пилешките парченца, парченцата ананас и настърганата моцарела.

Пиците се пекат в предварително загрята фурна на 230°C за около 15 минути, докато станат златисти и ароматни. Сервират се с пресен босилек.

Въпреки името си, Хавайската пица е създадена през 1962 г. от канадски готвач от гръцки произход - Сам Панопулос. Той добавя ананас към класическата пица и предизвиква световен фурор.

Опитайте непременно и нашия хавайски кокосов пай или любимата ни пица Калцоне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: