Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадов кекс от черен ориз и нежен крем

Шоколадов кекс от черен ориз и нежен крем

Шоколадов кекс от черен ориз и нежен крем1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Плътен, сочен и неустоим - кекс с черен ориз, който ще промени представата ви за десертите. Екзотичен, разкошен и различен."

Необходими Продукти

  • черен ориз - 200 г (сварен)
  • какао на прах - 30 г
  • бяло брашно - 50 г
  • захар - 180 г
  • масло - 150 г (разтопено)
  • тъмен шоколад - 100 г (разтопен)
  • яйца - 3 бр.
  • ванилия - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • За кремa
  • крема сирене - 200 г тип Филаделфия
  • пудра захар - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • течна ванилия - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява на 170°C.

Вареният черен ориз се пасира до гладка кремообразна смес.

В купа се разбиват яйцата със захарта до пухкавост, прибавят се разтопеното масло, шоколадът, ванилията и пасираният ориз. След това се добавят сухите съставки - какао, брашно и щипка сол. Разбърква се внимателно до получаване на гъсто тесто.

В отделен съд се разбива крема сиренето с пудрата захар, яйцето и ванилията до хомогенен крем. Половината от шоколадовото тесто се изсипва в покрита с хартия форма за печене (около 22 см), отгоре се разпределя кремът от сирене и се покрива с останалото тесто.

Пече се 35 минути, докато центърът остане леко влажен. След охлаждане се оставя в хладилник за 2 часа за стягане и по-интензивен вкус.

Този сочен шоколадов кекс е вдъхновен от индонезийската кухня, в която черният лепкав ориз е символ на богатство и дълголетие. В България се адаптира с варен черен ориз, който придава неповторима влажност и плътност, напомняща на шоколадов фъдж.

Опитайте непременно и нашия шоколадово-кокосов кекс, този суров шоколадов фъч или тези невероятни шоколадови трюфели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: