Начин на приготвяне
Фурната се загрява на 170°C.
Вареният черен ориз се пасира до гладка кремообразна смес.
В купа се разбиват яйцата със захарта до пухкавост, прибавят се разтопеното масло, шоколадът, ванилията и пасираният ориз. След това се добавят сухите съставки - какао, брашно и щипка сол. Разбърква се внимателно до получаване на гъсто тесто.
В отделен съд се разбива крема сиренето с пудрата захар, яйцето и ванилията до хомогенен крем. Половината от шоколадовото тесто се изсипва в покрита с хартия форма за печене (около 22 см), отгоре се разпределя кремът от сирене и се покрива с останалото тесто.
Пече се 35 минути, докато центърът остане леко влажен. След охлаждане се оставя в хладилник за 2 часа за стягане и по-интензивен вкус.
Този сочен шоколадов кекс е вдъхновен от индонезийската кухня, в която черният лепкав ориз е символ на богатство и дълголетие. В България се адаптира с варен черен ориз, който придава неповторима влажност и плътност, напомняща на шоколадов фъдж.
Опитайте непременно и нашия шоколадово-кокосов кекс, този суров шоколадов фъч или тези невероятни шоколадови трюфели.















