Начин на приготвяне
Млякото се загрява на слаб огън заедно със захарта, ванилията и щипка сол.
Добавя се измитият ориз и се вари на бавен огън около 30 минути, като се разбърква често, докато оризът стане кремообразен и сместа се сгъсти. Когато е готов, се добавя маслото и се разбърква, за да стане копринен.
За соса малините се загряват в малка тенджерка със захарта, водата и лимоновия сок. Вари се 5-7 минути, докато плодовете омекнат. Сместа се пасира и се прецежда през сито за гладък, гъст сос.
Млякото с ориз се сервира охладено или леко топло, полято с малинивия сос, гарнирано с пресни малини, поръсено с чия и украсено с листенца мащерка.
Съвети: Ако искате по-гъсто мляко с ориз, използвайте 700-750 мл мляко на 100 г ориз. Получава се стегнат, но все пак кремообразен пудинг, подходящ да се сервира в купички или да се обърне от форма. Ако предпочитате по-лек, течен, кремообразен пудинг, тогава 1 литър мляко на 100 грама ориз е идеално. Прибавянето на малко масло и бавното варене правят сместа кадифена и гладка, без да стои водниста. Най-добре е да се използва късозърнест ориз (например арборио), защото той пуска повече нишесте и сгъстява сместа естествено.
Опитайте непременно и традиционния турски кремообразен сутляш или класическото мляко с ориз от нашето детство.















