Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се смесва с пудрата захар и солта. Добавя се студеното масло и се претрива с пръсти до получаване на маслени трохи. Прибавя се жълтъкът и студената вода. Омесва се бързо тесто, което се оформя на топка, увива се във фолио и се охлажда за 30 минути в хладилник.
Разточва се и се поставя във форма за тарт (около 24 см). Надупчва се с вилица, покрива се с хартия и се пече 15 минути на 180°C, след което се маха хартията и се допича още 10 минути до златисто.
Жълтъците се разбиват със захарта до кремообразна смес. В малка тенджера се загряват млякото, сметаната, ванилията и кората от грейпфрут, без да завират. Горещата смес се излива внимателно при жълтъците, като се бърка непрекъснато. Добавя се и сокът от грейпфрут.
Сместа се прецежда и се излива върху изпечената основа. Пече се на 160°C около 25-30 минути, докато кремът стегне, но леко трепери в центъра.
След пълно охлаждане повърхността се поръсва с равномерен слой захар. Карамелизира се с горелка (или под грил за 2-3 минути), докато се образува златиста, хрупкава коричка.
Този тарт е модерна интерпретация на класическото френско крем брюле. Добавянето на грейпфрут придава цитрусова свежест и лека горчиво-сладка нотка, която контрастира с богатия ванилов крем и карамелизираната захарна коричка. Десертът е идеален за елегантен финал на вечеря с аромат на лукс и лекота.
Вижте също как да си приготвите популярния френски тарт Татен или любимия шоколадов тарт с лешници.















