Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Изискан тарт с крем брюле и грейпфрут

Изискан тарт с крем брюле и грейпфрут

Elena TodorovaElena Todorova
Автор
1k4k5
Изискан тарт с крем брюле и грейпфрут1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Елегантен, нежен и с цитрусова искра - тарт с крем брюле и грейпфрут, който ще ви омагьоса с фин вкус и хрупкава карамелена коричка."

Необходими Продукти

  • За основата
  • брашно - 200 г
  • студено масло - 100 г (нарязано на кубчета)
  • пудра захар - 50 г
  • жълтък - 1 брой
  • студена вода - 1 - 2 с.л.
  • щипка сол
  • За крема
  • прясно мляко - 200 мл
  • течна сметана - 200 мл
  • жълтъци - 4 броя
  • захар - 100 г
  • настъргана кора от грейпфрут - 1 ч.л.
  • прясно изцеден сок от грейпфрут - 60 мл
  • ванилия - 1 ч.л.
  • щипка сол
  • За карамелизираната коричка
  • кафява захар - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и се смесва с пудрата захар и солта. Добавя се студеното масло и се претрива с пръсти до получаване на маслени трохи. Прибавя се жълтъкът и студената вода. Омесва се бързо тесто, което се оформя на топка, увива се във фолио и се охлажда за 30 минути в хладилник.

Разточва се и се поставя във форма за тарт (около 24 см). Надупчва се с вилица, покрива се с хартия и се пече 15 минути на 180°C, след което се маха хартията и се допича още 10 минути до златисто.

Жълтъците се разбиват със захарта до кремообразна смес. В малка тенджера се загряват млякото, сметаната, ванилията и кората от грейпфрут, без да завират. Горещата смес се излива внимателно при жълтъците, като се бърка непрекъснато. Добавя се и сокът от грейпфрут.

Сместа се прецежда и се излива върху изпечената основа. Пече се на 160°C около 25-30 минути, докато кремът стегне, но леко трепери в центъра.

След пълно охлаждане повърхността се поръсва с равномерен слой захар. Карамелизира се с горелка (или под грил за 2-3 минути), докато се образува златиста, хрупкава коричка.

Този тарт е модерна интерпретация на класическото френско крем брюле. Добавянето на грейпфрут придава цитрусова свежест и лека горчиво-сладка нотка, която контрастира с богатия ванилов крем и карамелизираната захарна коричка. Десертът е идеален за елегантен финал на вечеря с аромат на лукс и лекота.

Вижте също как да си приготвите популярния френски тарт Татен или любимия шоколадов тарт с лешници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: