Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Картофи Фондан - хрупкав лукс от Париж

Картофи Фондан - хрупкав лукс от Париж

Elena TodorovaElena Todorova
Автор
1k4k5
Картофи Фондан - хрупкав лукс от Париж1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Кадифени отвътре, хрупкави отвън - фондан картофите са есенцията на френската кухня в една хапка!"

Необходими Продукти

  • картофи (еднакво големи, продълговати) - 6 броя
  • масло - 80 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • пилешки или зеленчуков бульон - 250 мл
  • пресен розмарин или мащерка - няколко стръкчета
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • чесън - 2 скилидки (леко смачкани, по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се изрязват във форма на цилиндри с приблизителна височина 4-5 см. Измиват се добре, за да се отстрани нишестето, и се подсушават с кухненска хартия.

В дълбок тиган (чугунен или с дебело дъно) се загрява зехтинът. Картофите се запечатват от двете страни на средно силен огън, докато станат златисти и леко хрупкави - около 4-5 минути на страна.

След това се добавя маслото, чесънът и билките. Когато маслото се разтопи и започне да ухае, се налива бульонът. Тиганът се прехвърля във фурна, загрята на 190°C, и се пече около 30-35 минути, докато картофите омекнат напълно, но запазят формата си.

Когато са готови, повърхността им трябва да е златиста, а вътрешността топяща се като крем -това са френските картофи Фондан.

Фондан картофите произхождат от класическата френска кухня от XIX век и са били любима гарнитура в изисканите ресторанти на Париж. „Fondant“ означава „топящ се“ - и точно такава е консистенцията на това ястие: отвън хрупкава коричка, а отвътре копринен крем от картоф.

Ако и вие сте очаровани от френската кухня, опитайте непременно тези разкошни картофи Буланжер или популярните картофи Ана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: