Начин на приготвяне
Картофите се обелват и се изрязват във форма на цилиндри с приблизителна височина 4-5 см. Измиват се добре, за да се отстрани нишестето, и се подсушават с кухненска хартия.
В дълбок тиган (чугунен или с дебело дъно) се загрява зехтинът. Картофите се запечатват от двете страни на средно силен огън, докато станат златисти и леко хрупкави - около 4-5 минути на страна.
След това се добавя маслото, чесънът и билките. Когато маслото се разтопи и започне да ухае, се налива бульонът. Тиганът се прехвърля във фурна, загрята на 190°C, и се пече около 30-35 минути, докато картофите омекнат напълно, но запазят формата си.
Когато са готови, повърхността им трябва да е златиста, а вътрешността топяща се като крем -това са френските картофи Фондан.
Фондан картофите произхождат от класическата френска кухня от XIX век и са били любима гарнитура в изисканите ресторанти на Париж. „Fondant“ означава „топящ се“ - и точно такава е консистенцията на това ястие: отвън хрупкава коричка, а отвътре копринен крем от картоф.
Ако и вие сте очаровани от френската кухня, опитайте непременно тези разкошни картофи Буланжер или популярните картофи Ана.















